Zvuči odvratno

Liječnik upozorava da jedna navika kod odlaska na WC može dovesti do ''kanalizacijskog vulkana''

Prljavi i čisti WC jedan pored drugog
Prljavi i čisti WC jedan pored drugog Foto: Canva
Bolje spriječiti nego liječiti! Ova navika zgrozila je korisnike društvenih mreža

Doktorov je video postao viralan nakon što je pokazao što se stvarno događa kada pustite vodu u WC-u. Puštanje vode u WC školjki navika je većine ljudi, a mnogi ne razmišljaju o mogućim opasnostima ove prakse. Naime, stručnjak ističe kako je ta praksa nevjerojatno nehigijenska te pruža savjete kako je spriječiti.

Liječnik je izazvao pravu pomutnju na internetu nakon što je skrenuo pažnju na ono što ljudsko oko ne može vidjeti kada pustite vodu u WC školjki. Kirurg i predavač na Sveučilištu Sunderland dr. Karan Raj objavio je video na TikToku objašnjavajući zašto je to vrlo opasno, odvratno i nehigijenski.

@dr.karanr Shut the lid! @💉 Dr Charles MD 💉 ♬ original sound - Dr Karan Raj



Ispada da, ne zatvorimo li poklopac WC školjke, pri puštanju vode dolazi do situacije koju Dr. Raj opisuje kao ''bijesni kanalizacijski vulkan'', a natjerat će vas na promjenu svojih navika pri odlasku na toalet.

To je zato što se prilikom ispiranja zahodske školjke gomila patogena širi na uobičajene kupaonske predmete, poput ručnika i četkica za zube.
U videu je dr. Raj rekao da ''Svaki put kada pustite vodu u WC-u, s otvorenim poklopcem, stvarate bijesni kanalizacijski vulkan. Ovo omogućuje da tekućina iz toaleta, u obliku kapljica, putuje zrakom.''.

Iako su te čestice nevidljive golom oku doktor objašnjava način kako ih znanstvenici analiziraju. "Kako bi uhvatili ovaj odvratni plimni val mikroskopskog otpada i patogena, znanstvenici koriste lasere i kamere kako bi snimili kretanje sićušnih kapljica vode." rekao je dr. Raj.

\\folder\vezani_članak Žaba na WC-u i znak za toalet Treba se strpiti Stručnjak upozorava zašto nikada ne biste trebali odlaziti na WC “za svaki slučaj“ prije izlaska iz kuće

Istraživači su otkrili da su se kapljice vode iz toaleta mogle kretati brzinom od dva metra u sekundi i doseći 1,5 metara iznad zahodske školjke za samo osam sekundi. Uz to, kapljice mogu ostati u zraku i nekoliko minuta.

To može rezultirati izbacivanjem patogena kao što su E Coli, norovirus i adenovirus u naše kupaonice.

\\folder\vezani_članak doktor Sethi između slika kupaonice i znaka za WC Mix Liječnik upozorava na uobičajenu pogrešku pri korištenju WC-a, a mogla bi vam naštetiti

Međutim, postoji i dobra strana, jednostavno zatvaranje poklopca zahodske školjke prilikom puštanja vode može spriječiti širenje. Dr. Raj također kaže da bi trebali redovito čistiti svoje WC školjke kako bi smanjili broj štetnih bakterija. Uz to savjetuje kako bi bi ručnike i četkice za zube trebali držati što dalje od WC školjke.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!