Igre

don't google it

Banner300


Linker.hr i dnevnik.hr widgeti

PrethodnoSljedeće

Ultimativni vodič do pobjede na pub kvizu – ne moraš znati sve ikad, ali moraš znati ovo…

U Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina raste popularnost pub kvizeva koje obilaze i oni zagriženi kvizomani, ali i ekipa koja se usred tjedna želi opustiti s prijateljima uz koje pivo i društvenu igru uz koju će se zabaviti i ujedno provjeriti svoje znanje iz različitih područja.

U Zagrebu prvi pub koji je počeo raditi pub kvizove na tjednoj bazi je irski Sheridan’s pub, što i nije iznenađujuće budući da je ova forma kviza i nastala u Velikoj Britaniji. Bez obzira što brojni tvrde da se na pub kviz idu samo zabaviti i potrošiti vrijeme, čim kviz krene, svi se užive u igru i natjecateljski duh se osjeti kod svakoga tima.

Tim se obično sastoji od minimalno dva do maksimalno pet igrača koji unaprijed trebaju prijaviti svoju grupu. Imena timova su kategorija sama za sebe o kojoj se promišlja gotovo dublje nego o samim pitanjima, a ekipe kao da se natječu koji će imati originalnije ime. Bilo je tu i Autoškole Čačić, Pijani popušta, Brk Miše Kovača, Akademski poluproizvod itd.

Svaki pravi pub kvizaš povodi se onom Alan Fordovskom “Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.” Iz tog razloga donosimo ti vodič kako pobijediti na pub kvizu!

10 načina uz koje ćeš pobijediti na pub kvizu (a koji ne uključuju “pitaj Google”)

Ok, možda nećeš baš POBIJEDITI, jer kao što smo rekli, na pub kvizeve dolaze i profesionalni kviz igrači kako bi uništili svu zabavu običnoj ekipi i njih nećeš pobijediti ni sa kakvim trikovima. Ali u svakom slučaju, pomoći će ti da unaprijediš svoju igru.

  1. Pripremi se 

Učenje za pub kviz nije nešto što bi trebao raditi ako želiš biti u stanju pogledati frenda u oči sljedeći put kad te pita što si radio taj tjedan. A i nemaš pojma kakvo će se pitanje pojaviti tako da učiti nove stvari i nema pretjeranog smisla. Ali to ne znači da ne možeš ponoviti neke osnove koje si davno naučio, još dok si bio dijete, ali si ih zaboravio zahvaljujući godinama ne korištenja tih informacija.

Baci pogled na kemijski sustav elemenata. Zavrti globus. Pročitaj lektiru koju nikad nisi.

via GIPHY

Opaska svim učiteljima i profesorima- sljedeći puta kada vas klinac na satu pita “A kad će meni ovo trebati u životu“, slobodno mu odgovorite “Trebat će ti na pub kvizu da ne ispadneš glup pred frendovima i curom koja ti se sviđa.”

2.  Nemoj se ubit od alkohola

Ok, kužimo, u pubu si i nećeš piti cedevitu, došao si prvenstveno da se zabaviš s prijateljima. Ali ako imaš imalo natjecateljskog duha u sebi, htjeti ćeš ostvariti čim bolji rezultat čemu ne pomaže ako padaš sa stolice radi kojeg Guinessa previše.

via GIPHY

3. Biraj svoj tim taktički

Ovo ne znači da trebaš ići na pub kviz sa potpunim strancima u svrhu pobjede, ali pomaže ako ti i prijatelji oformite tim u kojemu je svatko jači u različitom području. Također pomaže da u timu budu i muški i ženski igrači, kao i osobe različite dobi. Pozovi frenda koji pobožno prati svaki sport, pop culture junkieja i ljubitelja povijesti i umjetnosti i pokrio si velik dio pitanja.

4. Ako nisi siguran, piši neuredno

via GIPHY

Ok, priznajemo, ovo je poprilično jeftin trik, ali ima li gorega od toga da izgubiš bod na pitanju koje si znao, ali eto nisi bio siguran kako se piše? Nema. Jedino gore je kada znaš odgovor, ali poslušaš frenda koji tvrdi drugačije.

5. Pričaj sa svojim suigračima

…ali ne preglasno jer ne želiš pomagat i timovima oko sebe. Kada čujete pitanje, nemojte razmišljati sami sa sobom i pri isteku vremena svi slegnuti ramenima i reći “ne znam”. Ako nisi siguran u odgovor, ali imaš bilo kakvu asocijaciju- reci je, možda baš tvog suigrača podsjeti na nešto što ga podsjeti na- točan odgovor.

6. Piši bilješke

via GIPHY

Ako na neko pitanje niste sigurni oko odgovora, ali na vrhu jezika vam je, nemojte se zadržavati, krenite dalje, ali si sa strane napišite podsjetnik na pitanje kako biste se mogli kasnije na njega vratiti. Često nam odgovori padnu na pamet kada razmišljamo o nečemu skroz drugom.

7. Ako baš nemaš pojma, probaj sa “C”

Ako već nemate pojma- zašto ne provjeriti onu statistiku koja kaže da je kod pitanja na zaokruživanje najčešći točan odgovor C?

8. Vjeruj prvom instinktu

Pogotovo kod pitanja na zaokruživanje. Tokom života pobrali smo različite informacije koje su sve spremljene negdje u našim glavama samo im je teško pristupiti. Ako nas netko pita konkretno pitanje bez da nam ponudi i odgovore, možda i nećemo znati odgovoriti ono što u biti znamo. Ali ako nam ponudi nekoliko odgovora, ukoliko smo tu informaciju nekada prije usvojili, osjetit ćemo da je određeni odgovor onaj pravi.

9. Napiši bilo što radije nego ništa

U pub kvizu ne vrijedi “bolje šuti pa ispadni pametan, nego progovori i potvrdi da si glup”. Napiši i ono u što nisi siguran, ma napiši nešto i ako si sto posto siguran da je krivo. Sigurno si nekada bio 100% u krivu tako da nikada ne znaš.

10. Budi dobar s konobarom

Ako si dobar i simpatičan prema konobaru, možda ti baš došapne pravi odgovor u ključnom trenutku? Najvjerojatnije neće, ali uvijek je dobro da te konobari vole. Kao i frizeri.

Sretno u sljedećem pub kvizu ….

via GIPHY

TAGOVIpub kviz

Komentiraj