Lifestyle

EVOLUCIJA

Banner300


10 stvari koje su se promijenile u vezi seksa u posljednjih 10 godina

Piše , Objavljeno

Možda je seks najstarija aktivnost poznata ljudskom rodu, ali to ne znači da nam je dosadio i da je prestao evoluirati. Dapače, trendovi u seksu i tome kako mu pristupamo mijenjaju se stalno prateći društvene, kulturalne i tehnološke promjene. Tijekom proteklih 10 godina, tehnološki napredak i kulturni pomaci znatno su promijenili način na koji upoznajemo partnere, pristupamo seksu, i na kraju krajeva kakav seks volimo i prakticiramo.

10 promjena vezanih uz seks koje nam je donijelo ovo desetljeće

  1. Aplikacije

Tinder dating app photo

Bez sumnje, Tinder i slične aplikacije su promijenile način na koji pristupamo seksu. Dok si nekada za casual seks ipak morao uložiti nešto više vremena, truda i novaca obilazeći tulume i klubove u potrazi za zabavom, danas možeš do njega iz udobnosti svoga doma. Bez obzira koga ili što tražite, to možete naći već sa sljedećim svajpom. Ili u to makar vjerujemo. Hiperprokucija zahvatila je sve, uključujući i ljudske odnose koji se nikada lakše nisu započinjali i nikada brže završavali.

2. High-tech seksualne igračke

IMG_20191030_151332-1

Seksualne igračke dugo su bile taboo tema, a seks shopovi smatrani opskurnim mjestima u zabačenim uličicama koje su posjećivali isključivo perverznjaci.  Danas su sex shopovi trgovine u koje podjednako zalaze žene i muškarci svih generacija, a više su nalik luksuznim parfumerijama ili trgovinama sa tehnološkim gadgetima. Seksualne igračke doživjele su veliki napredak, a o njima detaljnije možete čitati u reportaži koju smo radili o seks shopovima u Zagrebu.

3. Normalno, analno

Ako je itko imao asocijaciju na Milanovića – yes! fora je uspješna. Šalu na stranu, čini se da u posljednjih 10-ak godina analno zbilja je postalo – normalno. Bez obzira na to što analne igrice nisu ništa novo u ljudskim interakcijama,  u prvom desetljeću 21. stoljeća za veći dio zapadne kulture analni seks se još uvijek smatrao pomalo tabu, no stvari su se počele na veliko mijenjati u 2010.-ima.

4. Post-Harvey Weinstein era

Prošlo je dvije godine od kada je New York Times razotkrio poznatog producenta Harvey Weinstein kao seksualnog predatora s pričama na desetke žena koje su prijavile da ih je Harvey ili silovao ili na druge načine seksualno iskorištavao i maltretirao. Većina od njih bile su glumice što njegovo ponašanje čini dvostruko odvratnim jer je očito iskorištavao svoju poziciju moći.

Nedugo nakon započeo je #metoo pokret koji je pokrenula glumica Alyssa Milano na Twitteru  gdje joj se pridružilo na tisuće žena koje su po prvi puta javno progovarale o tome da su i same doživjele silovanje ili zlostavljanje. Iako treba proći još neko vrijeme, već se može primjetiti kako je ovaj pokret započet u Americi promijenio javni diskurs u kojemu se više ne preispituju stvari kao “je li silovanje zapravo silovanje ako je osoba u braku” ili “je li to tražila”.

5. Gay je (sve više) ok

Razumijevanje seksualnosti i prihvaćanje seksualnih sloboda i izbora doživjelo je  procvat tijekom 2010-ih. O tome kako se javnost i zakonodavstvo mijenjalo prema LGBT populaciji kod nas, pričali smo u ovome intervjuu.

6. Popularnost Pornhuba

pornhub 1

Kad biste nekome u 1970-ima opisivali koncept Pornhub-a, on bi bio u potpunoj nevjerici. Zbog toga je još čudije kako nam je danas postojanje Pornhuba i sličnih stranica i dostupnost najrazličitijeg besplatnog porno sadržaja sasvim normalna. Ideja da se u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta na planeti može pristupiti milijunima sati visokokvalitetnog seksualnog video sadržaja revolucionarna je ideja koja je zauvijek promijenila način na koji masturbiramo.

7. Posljedice popularnosti Pornhuba

Svaka toliko velika i popularna stvar nosi sa sobom kako pozitivne, tako i negativne posljedice, pa tako i konstantna dostupnost brojnim, najrazličitijim seksualnim sadržajima. Pornhub nije samo promijenio način na koji masturbiramo, već i način na koji se seksamo, a o tom nekada i opasnom fenomenu smo više pisali ovdje.

8. Send nudes

sexy (1)

Pojavom smartphonea sa duplom i sve boljom kamerom promijenio se i sexting. It leveled up. Sada se umjesto opisivanja “što imaš na sebi” jednostavno šalju gole fotografije, a send nudes, iako je krenuo kao meme je postao uobičajen način komunikacije.

9. “50 nijansi sive”

Koliko god 50 nijansi sive bio očajan film na 50 različitih načina, ne može mu se oduzeti činjenica da je u javni diskurs uveo do tada taboo temu BDSM-a. Je li “50 nijansi” pogriješilo u mnogo stvari vezano uz BDSM? Vjerojatno da. Je li pomaknuo granice tolerancije i neke seksualne tabue učinio normaln(ijima)? Itekako.

10. Slut shaming se sve manje tolerira

claudio-schwarz-purzlbaum-0S4YWDymjkg-unsplash

Postoji i dalje i teško da će se ikada iskorijeniti, ali u posljednjih deset godina diskurs se mijenja na način da se više šejma one koji šejmaju nego same žrtve. Puno detaljnije o tome pisali smo ovdje.

TAGOVI2010 seks