Lifestyle

ĆU-ĆUUUU!

Banner300


6 fantastičnih putovanja vlakom koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Željeznica možda jest pomalo arhaična vrsta prijevoza (pogotovo kod nas), ali ako se složi dobra ruta i dobar vlak, može biti odmor iz snova!

Piše , Objavljeno

Putovanje vlakom je u današnje vrijeme rezervirano uglavnom za siromašne studoše i ekipu koja putuje od grada do grada na posao, pa im ovakav sustav najbolje paše (i uređen je po određenim standardima, za razliku od domaćeg primjera). Ona romantična varijanta kakvu poznajemo iz starih krimića i romana kakvi odavno nisu u modi svakako više nije nešto na što pomislimo, ali na svu sreću, takva putovanja i dalje postoje. Vjerojatno nećete nabasati na nekakvu misteriju ili zagonetno ubojstvo u vagonu F, ali prekrasan krajolik, udoban smještaj i poseban osjećaj vožnje vlakom su svakako nešto što ne bismo trebali zanemariti. A ako se već poželimo upustiti u jednu takvu avanturu, evo 6 fantastičnih putovanja koja su nam zapela za oko!

Transsibirska željeznica

1

Majka svih epskih putovanja je ona Transsibirskom željeznicom iliti prugom koja se proteže dobrih 9 289 kilometara i najduža je neprekinuta trasa na svijet te jedno od čuda modernog doba. Klasična je linija ona od Moskve do Vladivostoka, a postoji i grananje za Peking koje vodi preko Mongolije, ali pravi će sladokusci ipak izabrati originalnu sibirsku varijantu. Ako ste spremni platiti nešto više love može se ubosti luksuzni carski apartman, a za one kratke s novcem uvijek postoji opcija običnih kabina. Možda nema luksuza, ali svakako je doživljaj piti votku s Rusima i pjevati balalajke dok vani sipa snijeg!

Venice Simplon – Orient Express

2

Čari zlatnog doba željeznice ćete možda najbolje osjetiti u ponudi Venice Simplon – Orient Express putovanja, koje daje onaj šmek legendarnog vlaka, ali trasu između Pariza i Istanbula mijenja onom između Venecije i Londona, s opcijama obilaska drugih europskih gradova poput Budimpešte, Praga ili Beča. Ljepotica od vlaka ukrašena art-deco stilom vraća u prošlost i gotovo da možete osjetiti kako je bilo putovati onim starim diplomatima, zvijezdama i pripadnicima plave krvi, a nema ljepšega nego to učiniti kroz našu Europu.

Rovos Rail

3

Kada se govori o luksuzu, teško da može bolje od Rovos Raila, linije koja prolazi Južnoafričkom Republikom, ali i državama poput Namibije i Tanzanije. Sve je podređeno tome da se putnik osjeća kao aristrokat, od luksuznih vagona pa sve do pravila odijevanja, koja zahtijevaju da se i dame i gospoda pobrinu kako bi izgledali elegantno u bilo koje doba dana. Vrijeme se može kratiti u opservacijskim vagonima, restoranu, vagonu za opuštanje ili vagonu koji simulira noćni klub, a ako vam se sve to ne da, uvijek se može sjesti u udoban kožni naslonjač, zapaliti cigara i natočiti čaša dobrog konjaka te s kolegama razglabati o planovima dominaciji svijetom.

Glacier Express

Glacier Express auf dem Landwasserviadukt bei Filisur

Kako biste doživjeli pravu avanturu, ne treba ići na drugi kraj svijeta. Dovoljno se zaletjeti do Švicarske i ukrcati na Glacier Express, 7-satno putovanje između dvaju slavnih odmarališta, St Moritza i Zermatta. Možda nije neka žešća egzotika, ali u tih par sati vlak (koji ide poprilično sporo) prođe kroz 91 tunel i preko 291 mosta, a između vas okružuju zadivljujući ledenjaci, snježno bijeli planinski masivi, masivne doline s kristalnim jezerima i zelene livade prepune planinskog cvijeća. Romantika? Pfff, ovo romantiku jede za doručak!

Rocky Mountaineer

5

Vodeći svjetski stručnjaci za putovanja vrlo često proglašavaju upravo Rocky Mountaineer najljepšim i najnezaboravnijim putovanjem vlakom na koje se čovjek može zaputiti, a iako ćemo ga teško i sami iskusiti, potpuno vjerujemo da je to uistinu tako. Linija prolazi kroz dobar dio Zapadne Kanade i obuhvaća cijelu Albertu i Britansku Kolumbiju, a ono zbog čega se upušta na ovakvu avanturu jest prvenstveno nedirnuta priroda kakvu bi ovako “pješke” rijetko tko mogao doživjeti.

Maharajas’ Express

6

Indiju se može doživjeti na bezbroj načina, a jedan od najluksuznijih je svakako Maharaja’s Express. Postoji nekoliko linija koje obuhvaćaju gradove poput Delhija, Agre, Jaipura i Udaipura, a zajedničko im je što ćete na svakoj vidjeti hrpetinu prirodnih i kulturnih bogatstava ove ogromne države te usput uživati u smještaju, usluzi i popratnim sadržajima kakve nude samo najskuplji svjetski hoteli. Naravno, sve to dolazi s određenom cijenom, pa će vas ovakvo putovanje unazaditi nekoliko tisuća dolara… ako odlučite biti štedljivi!

TAGOVIegzotika luksuz pruga putovanje vlak željeznica

Komentiraj