Lifestyle

ne vjeruj svemu

Banner300


6 mitova o fitnessu i prehrani koji zaslužuju umrijeti – dosta nam je “kvartovske znanosti”

Piše , Objavljeno

Nama je neugodno koliko puta čujemo ove mitove izrečene u svakodnevnim razgovorima, bez obzira radi li se o razgovoru na kavi, u tramvaju ili u teretani. Ne, nećemo se čak ni dotaknuti glupih i besmislenih vježbi, dotaknut ćemo se osnovnih stvari zbog kojih bi ti život mogao biti bolji. A i dajemo ti materijala da onom liku s kvarta s Rambo trakom oko glave kažeš da začepi jer ti baca rekla-kazala činjenice.

1. Prehrana pretrpana proteinima je loša za tvoje bubrege

Većina ljudi koji se bave fitnessom gutaju proteine u svim oblicima jer -hej- oni izgrađuju mišiće, ali tu i tamo se nađe neki lik koji voli biti kontra. Ili još gore… Neki lik koji uopće ne vježba i koji je ljubomoran na tvoj napredak ti uleti s ovom forom jer ne razumije proteine.

jaja proteini jaje

Proteini su loši za tvoje bubrege? Glupost. 3.3 grama po kilogramu tjelesne težine je visoka doza proteina, napravljeno je istraživanje s tim parametrima i nije pronađeno nikakvo štetno djelovanje niti na bubrege niti na jetru.

2. Puno proteina čini tvoje kosti krhkima

Opet isti ljubomorni lik brine o zdravlju tvojih kostiju? Proteini demineraliziraju tvoje kosti? Izvlače kalcij iz njih? Kakva hrpa govana. Mineralni sastav se ne mijenja. Ne slušajte babe. Svim bilderima bi popucale kosti dok deadliftaju da je ovo istina.

3. Upala mišića je uzrokovana nakupinama mliječne kiseline

fitness teretana gym vježba

Ovo smo čuli u osnovnoj školi još na satu biologije. Laži i obmane. Mliječna kiselina nema veze s upalom mišića, bez obzira što ti maseri i half-ass fizioterapeuti govore. Kad radiš nešto na što tvoje tijelo nije naviklo, mišići se naprežu i pucaju. Nemoj se uplašiti – to tako i treba biti. Mišići tako i rastu. Popucaju pa izrastu jači i veći. Zdravoseljačkim jezikom.

4. Gubiš više masti ako smanjiš unos masti – ili ugljikohidrata

Važan je konačan unos kalorija. Sve dijete svijeta ti neće pomoći ako unosiš previše kalorija u svoj organizam, bez obzira na sastav makronutrijenata. Možeš jesti i ugljikohidrate i masti, ali pripazi na kvalitetu namirnica te kalorijske vrijednosti. To je ključno!

5. Umjetni zaslađivači su loši za tebe

Uzmemo Colu Zero u supermarketu, od lika iza nas dobijemo prodike vezane za aspartam. Umjetni zaslađivači su sigurni, a kalorije su ipak važne.

coke zero coca cola

6. Najbolji način za gubljenje tjelesne masti ili težine je tjelovježba

Vježbom ne trošiš toliko kalorija da otopiš sve to što želiš otopiti. Najbolji način gubljenja neželjenih masnih naslaga je… wait for it… dobra prehrana. Netko je ovo morao reći. Vježbaš pola sata, sat vremena dnevno? Super. Ali jedeš puno više – i vremenski i kalorijski. To dovedi u red. Vježba pomaže. Ali da, trebaš vježbati, trening ima puno benefita – kao što je npr. izgradnja mišićne mase (koja troši više kalorija u pokretu) ili bolje psihofizičko stanje.

TAGOVIfitness prehrana