Dizajn

Banner300


Budućnost je ovdje! Napokon ćemo moći raditi dok ležimo u uredu

Piše , Objavljeno

Većina modernih kompanija odmaknula se od onih jezivih cubiclesa koje smo navikli gledati pretežito u američkim filmovima i serijama. Popularniji su danas kojekakvi open space IKEA-ikasti prostori, hipsterski co-working lokacije i hubovi, ali ono što donosi budućnost, ili barem izvjesna američka kompanija Altwork, potpuno je nekonvencionalno i dramatično mijenja tu posao igru. Futuristički dizajn kojeg jedva čekamo i sami iskušati ili još jedna korporativna spačka zbog koje ćemo postati malo veći debili nego li već ionako jesmo?

Kakav god radni stol da imate na poslu, ovo je ipak nešto sasvim drugačije. U principu, Altwork umjesto klasičnog radnog stola donosi stolicu koja uza sebe potencijalno ima praktički sve ikad što biste mogli zatrebati nadohvat ruke, a tvrtka na vlastitoj web stranici ovaj proizvod oko kojeg je internet dosta uzavrio u posljednje vrijeme opisuje kao: ‘Altwork radnu stanicu koja brine o vašem tijelu i poslu te neprimjetno usklađuje tipkovnicu, miš i zaslon s položajem tijela’. Radna stanica, da ju i mi nazovemo pravim imenom, omogućuje vam da radite ležeći, za što iz Altworka tvrde kako je ne samo kul nego i poželjno zbog vašeg držanja i fokusa. Ok, možda nam se čini malo preradikalno za ozbiljan posao, a više za gubljenje vremena, ali ostavimo mogućnost da je sve stvar navike. Zamislite kako proučavate Excel tablice ili peglate u Photoshopu u pozi u kojoj inače molećivo gledate prema nebu kad vam kolega proda tunel na terminu. Možete li? Mi nekako teško.

Ako vam se sve ovo jako svidjelo, prije nego što počnete hiperventilirati i uvjeravati šefa kako vam je potrebna uredska investicija, ipak dobro razmislite. Ili samo pogledajte na tekući račun. Naime, cijena je zasad ipak poprilično demotivirajući faktor. Trenutačno se ovaj komad namještaja ili možda bolje rečeno radnog prostora nudi za 7000 do 8000 dolara što je, preračunavamo u glavi, ipak previše. Ne doduše i za kojekakve američke startupe, marketingaše, gejmere, medijske kuće i ostale poslove koji u pravilu najviše briju na ovakve dodatke svojim uredima. Altwork radnu stanicu isprobali su i na Mashableu kojeg nam nije mrsko pročitati, a renomirani novinar Chris Taylor ‘napravio je đir’ i napisao poprilično pozitivan review.

– Ovo je oslobađajuće na nekoliko razina. Nema više uobičajenih distrakcija uzrokovanih predugim sjedenjem ili stajanjem. Noge su opuštene, kralježnica u boljem položaju… čak je i vaš mozak sretnije pozicioniran na ovaj način. Fokusiraniji ste i lakše zadržavate koncentraciju. Jednom kad se uspijete riješit očekivane bojazni da će vam monitor završiti frontalno na licu i ozlijediti vas, ovo stvarno djeluje dobro – zaključio je i bacio nam svima još jednu bubicu u uho.

Iz Altworka tvrde kako su na ideju za radnu stanicu došli razmišljajući kako svi skupa previše vremena u uredima provodimo u sjedećem položaju te da se nešto jednostavno mora promijeniti, prije ili kasnije. Doduše, s dodatnih osam sati u uredu, ali u ležećem položaju došli bismo, kad pribrojimo sate u krevetu, do toga da 16 sati dnevno provodimo na leđima, što također zvuči kao loša ideja.

Zvuči nam poznato:

1322337746_b504365daffc