Lifestyle

Banner300


Doktor superzvijezda zna što trebamo jesti kako bismo bili zdravi i u formi, ali i živjeli dugo

Piše , Objavljeno

Petter Attia je doktor medicine, ali mogli bismo reći da je superzvijezda. Čest predavač i sugovornik u TV emisijama i podcastima (ništa Dr. Oz sranja, samo legitimni sugovornici… i Joe Rogan) o zdravlju, snu, režimima prehrane, vježbanju. Mijenja obale SAD-a kao čarape, malo je u Kaliforniji, malo u New Yorku, a polja kojima se bavi su sva fokusirana na dugovječnost čovjeka tj. dugačak i kvalitetan život. Zvuči kao hrpa gluposti, znamo, ali čovjek primjenjuje znanja iz nutricionističke biokemije, fiziologije tjelovježbe, fiziologije sna, tehnike stres menadžmenta, lipidologije, farmakologije i tko zna čega sve ne.

Školovao se za kirurga u prestižnoj John Hopkins bolnici, osvojio je masu nagrada, ali se odlučio za drugi oblik pomaganja ljudima.

Prije liječničke karijere je htio biti boksač, trenirao je šest sati dnevno, a nakon što se ostavio kirurške karijere – počeo je trenirati plivanje te je postao ultra-izdržljiv plivač kojemu utrke od 40 kilometara nisu bile strane.

Danas ima 46 godina, a uopće tako ne izgleda.

Velik dio svog uspjeha, izgleda i zdravlja duguje načinu prehrane.

Ovo su promjene koje je postupno uvodio u svoj život, možemo ubrzano učiti iz njegovih ideja.

Rujan 2009. godine – Eliminirao sam većinu izvora šećera šest dana u tjednu. Jedan dan u tjednu mogu jesti štogod želim.

Veljača 2010. godine – Sve bijele izvore ugljikohidrata sam zamijenio smeđima (smeđa riža umjesto bijele, smeđa tjestenina umjesto bijele), počeo sam unositi ugljikohidrate s većim postotkom netopivih vlakana te sam eliminirao dodane šećere u potpunosti.

Siječanj 2011. godine – Smanjio sam unos škroba na jednu porciju dnevno, nastavio sam jesti voće i povrće neograničeno

Svibanj 2011. godine – Smanjio sam unos ugljikohidrata na manje od 50 grama dnevno te sam reducirao unos proteina na prosječno 120 grama po danu te sam tako ušao u stanje nutritivne ketoze.

O ketozi i sportašima koji su ušli u formu života smo pisali OVDJE, možda je to malo preekstremno za nas obične ljude koji samo želimo doći u formu, a ne biti hodajući Supermani pa se vratimo na ono što Attia zapravo jede.

2012. godine je opet promijenio način prehrane. Manje mliječnih proizvoda, manje mesa, više povrća i voća.

1. Smanjio je unos šećera u obliku saharoze i kukuruznog sirupa. Da, da, treba početi čitati i razumijevati etikete prehrambenih proizvoda. Izbacivanje procesirane hrane je velik korak prema izgradnji i očuvanju zdravlja.

2. Zamijenio je jednostavne ugljikohidrate za kompleksnije. Manje kruha, više povrća s niskim glikemijskim indeksomn.

3. Ograničio je voće na 1-2 porcije dnevno, izbjegavao je sušeno voće i nije pio nikakve voćne sokove (jer voćni sokovi su čisti voćni šećer koji izbaci koristan dio voćke – što su vlakna).

4. Smanjio je sveukupan unos ugljikohidrata na jednu porciju dnevno.

5. Sa svakim korakom, povećavao je unos masti. Još jednom – masti su dobre, ali trebaš znati koje masti. Orašasti plodovi (maslac od kikirikija, ali 100-postotni, ništa ona šećerima nagruvana teglica iz Lidla), maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, riba… Možeš to na svoju ruku istražiti.

“Možete osigurati 80 posto rezultata u vidu rizika od različitih oboljena i tjelense kompozicije samo promjenom načina prehrane u vidu eliminiranja šećera, manje opterećenja organizma s previše glukoze te poboljšani omega-3/omega-6 profil (zdrave masti vs zle masti) – čak i ako niste genetski programirani da budete vitki.”

Rekao Attia, nismo ništa izmislili.

Čovjek ponekad jede jednom dnevno, ali intermittent fasting tj. metoda povremenog posta je tema za neki drugi članak. Budemo skoro. Pusa i recit “bok-bok” šećerima.

Ako vam treba još malo rječitog Petera Attije – evo jedan TEDtalk.

.

TAGOVIfitness peter attia prehrana zdravlje

Komentiraj