Lifestyle

nemoj izgorit

Banner300


Evo koliko odmora ti treba da ne izgoriš – burnout smrdi

Piše , Objavljeno

Burnout. Kronični umor. Zovi to kako želiš, ali ako promotrimo svijet oko sebe, uočavamo da nismo jedini koji su žrtve te pošasti modernog načina života. Ne uzimamo dovoljno vremena za odmor, mislimo da je svatko od nas Superman – to očekujemo sami od sebe, ali i od drugih pa onda i drugi zauzvrat od nas očekuju isto.

Radiš ili studiraš redovno? Skačeš li s kave na kavu poslije posla? Družiš li se neprestano s ljudima? Ako u to ubaciš još neki oblik tjelovježbe ili hobi, a zatim i neizbježne izlaske jer svi očekuju da ćete izlaziti kao kad ste imali 22 godine – recept je za burnout.

Čak i kad imamo par minuta slobodno, ne odmaramo. Što radimo? Uzimamo smartphone i skrolamo da vidimo što ima u svijetu. Uglavnom to bude svijet Instagrama ili slična površna aktivnost.

BREAKING NEWS.

Cijelo vrijeme radimo. Čak i dok skrolamo? To je rad. Čak i dok se družimo s drugim ljudima… To je rad. Pogotovo ako dobiješ porciju kukanja (ili ako dijeliš porciju kukanja). Novi podražaji i informacije povrh svih podražaja i informacija koje dobijemo kroz posao, ali i ostatak života.

U svojoj knjizi Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle, autori Emily i Amelia Nagoski ističu da trebamo 42 posto svog vremena provoditi u odmoru.

To je 10 sati dnevno. Možda zvuči puno, ali 8 sati od tih 10 bismo trebali provesti u snu. I imaš još dva sata za odraditi.

“Ne kažemo da biste trebali uzeti 42 posto svog vremena a odmor; ono što vam kažemo je da ako ne uzmete tih 42 posto, 42 posto će uzeti vas. Zgrabit će vam facu, zabit vas u pod, stati vam na prsa i proglasiti se pobjednikom.

Jeste li se ikad opako razboljeli nakon što ste obavili veliki projekt? Jeste li se ikada uhvatili kako spavate po 12 ili 14 sati svaki dan tijekom prvih tri dana svog godišnjeg odmora? Jeste li, kao Amelia, završili u bolnici nakon dužeg perioda ekstremnog stresa?

Već smo ustvrdili da je stres fiziološki fenomen koji utječe na svaki sustav i funkciju u našim tijelima, uključujući imunitet, probavni sustav i hormone. Kako bismo sve te sustave držali u funkcionalnom stanju, naša biologija zahtijeva da 42 posto svojih života održavamo organizam vlastitog fizičkog postojanja.”

Možda vam ovo zvuči kao glup savjet, ali stvarno je toliko jednostavno. Trebate odmoriti. Uzeti pauzu. Ne moraš uzeti godišnji i pobjeći negdje – svi vole taj godišnji jer se tada maknu iz svoje stvarnosti i prisiljeni su odmoriti se, ali i u svojoj stvarnosti možeš svaki dan postići efekt “mini godišnjeg odmora” ako postaviš granice. Granice sebi i drugima.

I da, možete si priuštiti pauzu i odmor. Naučite reći NE i uzmite si prostora. 8 sati sna i dodatna dva sata bez ekrana. Provedi vrijeme s bližnjima, ali da je opuštajuće – ne da slušaš nečiji rant o onoj ženskoj s posla koja je toliko iritantna ili da budeš rame za plakanje. Kreći se, odi u šetnju, radi nešto što voliš i što te opušta, preskoči sve što te zatrpava informacijama i život će ti se odjednom opet učiniti veselim i zabavnim.