Lifestyle

Ima kakve graševine?

Banner300


Jedna od najvećih i najvrijednijih zbirki vina će se uskoro naći na aukciji

Piše , Objavljeno

Preko 20 tisuća butelja i boca prvoklasnog vina iz ogromne kolekcije Williama I. Kocha će se uskoro naći na aukciji, a mi se bojimo da nemamo niti za čašu najjeftinijeg što nudi!

aukcijaNepca svih vinoljubaca i enologa su zasigurno zatreperila na vijest da će milijarder William I. Koch na dražbu sredinom svibnja staviti čak polovicu od svoje ogromne kolekcije vina koju drži u divovskim podrumima ispod svoje rezidencije u Palm Beachu, a koja broji preko 43 000 boca. Kao jedan od najvećih privatnih kolekcionara vina, Koch je godinama gradio svoju zbirku te u njoj pronašao mjesta za neke uistinu rijetke i praktički neprocjenjive boce, a sada će se mnoge od njih naći u ponudi aukcijske kuće Sotheby’s. To će ujedno biti i najveća dražba tog tipa u povijesti ove kuće, a procjenjuje se da će se ukupna prodaja cijeniti u ciframa između 10 i 15 milijuna dolara.

aukcija 2 aukcija 1

Iako se svakom kolekcionaru teško odreći svojih dragocjenosti, Koch se na ovaj potez odlučio jer je shvatio kako nema teorije da popije sve to što ima, koliko god raskošnih domjenaka i zabava priredio. Zato je, kao pravi altruist i ljubitelj vina, odlučio sa svijetom podijeliti neke od svojih najvrijednijih primjeraka, uključujući dakako i mnoštvo onoga što i nije baš najveće blago. Od malo jačih imena valja izdvojiti deset boca Château Mouton Rothschilda 1945 koje bi trebale postići cijenu između 80 i 120 tisuća dolara, 125 boca Chateau Latoura i posebna 6-litrena boca iz 1961. godine koje idu između 28 i 40 tisuća dolara te 4.5-litreni Domaine de la Romanée-Conti Jeroboams i 6-litreni Methuselahs za oko 100 tisuća dolara. A ima li kakve naše gore list? Za sada ne znamo, ali možda se zaletimo na aukciju (od 17. do 21. svibnja) pa provjerimo…

TAGOVIalkohol aukcija enolog kolekcija sotheby's vino vinoteka vinski podrum william i. koch

Komentiraj