Lifestyle

oprezno

Banner300


Kako joj reći da ti treba više prostora u vezi, a i dalje ostati u vezi

Piše , Objavljeno

Svaki odnos funkcionira drugačije. Neki parovi se vole po cijele dane dopisivati, dok drugi više vole razgovarati telefonom jednom dnevno. Neki ljudi su super needy, a drugi nemaju problem s time da danima ne vide svog partnera. Nažalost, ljudski preferirani stilovi odnosa često se sukobljavaju, što dovodi do pogrešne komunikacije i povrijeđenih osjećaja.

Brojna istraživanja su pokazala da što se spolova tiče, nježnija strana ipak više voli komunikaciju dok muškarci preferiraju akciju i nemaju jednake emocionalne potrebe. Puno češće čujemo kako se u vezama muškarci žale da nemaju dovoljno prostora za sebe. Ukoliko si u vezi u kojoj voliš svoju curu, ali jednostavno nemaš potrebu za jednakom količinom druženja, umjesto izbjegavanja i svađa, pokušaj riješiti taj problem na ovaj način.

Identificiraj što te smeta

Prvi korak koji rješavaš sam sa sobom odnosi se na identifikaciju problema. Što te zapravo smeta? Dolazi li prečesto kod tebe? Ili ako živite skupa, imaš osjećaj da nikada nemaš vrijeme za sebe koje jednostavno ne uključuje nju? Pokušava li biti djelom svih tvojih druženja s prijateljima? U svakom slučaju, moraš otkriti uzrok toga što te smeta prije nego razgovaraš s njome.

Puno bolje zvuči ako kažeš konkretnu stvar koja te smeta nego generalno “treba mi više prostora”, što jednostavno izgleda kao jedan korak pred prekid.

Ne osuđuj njeno ponašanje

Ti: Primijetio sam da si prilično needy, dok sam ja normalniji i više chill…
Ona: Kako to misliš, normalniji??

Vjerojatno i sam osjećaš kako nakon ovoga sve može ići samo nizbrdo. Ključ je da se ne postavljaš superiorno samo zato što nisi fan njezinih navika. Ne koristi riječi kao što su “needy”, “naporna” i sl. jer sugeriraju da nešto nije u redu s načinom na koji ona pristupa tom odnosu. Umjesto toga, spomeni to na casual, ne-osuđujući način, uzimajući u obzir da ste oboje različite osobe s različitim potrebama.

Ti: “U ovome je stvar… Osjećam se kao da smo malo drugačiji kada je riječ o stilovima komunikacije. Nisam najbolji u doipisivanju , više volim razgovarati uživo kada se vidimo“, na primjer.

Na ovaj način neće se osjećati napadnuto i neće krivo shvatiti tvoje želje i potrebe. Makar ne bi trebala.

Reci joj da to nema veze s njom

Istina je da nema sjajnog načina za obznaniti drugoj polovici da želiš više “me time”, a malo manje “us time”. Postoji realna šansa da na koji god način joj to priopćiš će misliti da želiš prekinuti s njom, zato unaprijed trebaš eliminirati tu pomisao.

Reci joj kako u vezama nemaš naviku viđati osobu svakodnevno i kako ti je tvoje privatno vrijeme jako bitno, no da to nema veze s njom, kako misliš da je sjajna i nemaš nikakve namjere prekidati taj odnos. Također se obavezno ispričaj i pripremi za bilo kakve povrijeđene reakcije.

I za kraj…

via GIPHY

 

 

 

 

 

 

 

TAGOVIveze

Komentiraj