Klopa & Cuga

pivili

Banner300


Najčudnija piva koje morate probati barem jednom u životu – jedno sa 67,5 posto, jedno koje možeš jesti i još puno drugih

Piše , Objavljeno

Stara narodna kaže da se u Hrvatskoj popije oko 370 milijuna litara godišnje, te da smo statistički u top 10 pivopija u svijetu. Za neke je to pohvalno, za neke nije, ali najveći osmijeh imaju upravo proizvođači koji se trude napraviti iskorak od konkurencije. Kod nas u manjim koracima, ali velika je planeta Zemlja. Znači mi Hrvati volimo pivčugu i teške mamurluke. Bilo kako bilo, sami proizvođači se uvijek dosjete napraviti kombinaciju koja će nas izuti iz cipela, iako i ne probali pivo. Ako mislite da sam pijan dok ovo pišem pročitajte članak do kraja.

Znamo da postoje ekstremi u svemu i svačemu, pa tako i u pivu. A pivopije jedva čekaju probati nešto novo. Nešto divlje. Jako divlje. Nešto što je vrijedno (ili nije) rizika i novca. Ovo su neke kombinacije koje želimo podijeliti s vama. Nismo sigurni da bismo svaku htjeli probati.

Samuel Adams – Burke In The Bottle

Ovo pivo možete piti i jesti u isto vrijeme jer je napravljeno o teletine. Točnije od telećih srca dimljenih i pečenih na roštilju koja se miješaju skupa s pivom. U izradi samog piva pomogao im je poznati chef David Burke. Od par piva budeš sit i pijan. Idealno je kao predjelo za sve seoske roštiljade gdje se vrte ražnjevi i pravi teletina pod pekom. Budući da treba pokoji sat za gotovo jelo, vi možete utažiti žeđ, pojesti malo teletine i napiti se u isto vrijeme. Pivski combo. Ne želimo znati što vegani misle o ovome.

Rouge Ale’s The Beard Beer

Dosta proizvođača kaže da daju sve od sebe za savršeno pivo. Ali ova pivovara daje doslovno dio sebe. Točnije, daju bradu od koje se može dobiti kvasac za pivo. Napravljeno je i 15.000 boca za one žedne i spremne na sve. Nismo sigurni koliko je sve higijenski, ali ekipa se kune i daje bradu u pivo da je sve u redu. Nema izbora nego da im povjerujemo. Idealno je za sve hipstere, bradonje, drvosječe, pripadnice ženske populacije koje obožavaju bradu i likove koju furaju par dlaka i misle da im ‘brada’ dobro stoji.

Snake Venom

Kada te jedno pivo lupi jače od najgore žeste onda znaš si uštedio u bircu kad častiš i kad se opijaš. Zmijin otrov ima 67,5 posto alkohola i trenutno je jedno od najjačih piva na svijetu. Nismo sigurni kako se ovo zapravo pije. Uzima li se mala čašica za rakiju ili obična za pivo? Možda se pije iz boce s etiketom okrenutom prema van da svi vide da nema zezanja s tobom. Ne želimo znati kakav mamurluk bude jutro nakon cuganja, ali ne može biti dobar nikako. Pivo je idealno za bauštelce koji izuju gajbu inače. Sada samo jedno pivo i adio.

Fossil Fuels Brewing Company

Pivo po staroj recepturi je već ofucana fora, ali pivo po starim sastojcima je već nešto drugo. Pogotovo kada su sastojci stari 45 milijuna godina. Tako je, 45 milijuna. Španjolac Raul je bio znanstvenik koji je u Burmi otkrio Libanonske fosilne kukce koji imaju neku vrstu starog kvasca u sebi te je skupa s recepturom piva i novijih sastojaka iz Njemačke napravio pivo u Americi. Svašta nešto se izdogađalo i imamo fosilno pivo koje je idealno za staračke domove i stogodišnje rođendane gdje se svi mogu napiti i prisjećati davne prošlosti.

Dogfish Head Brewery’s Celest-jewel-ale

Svemirsko SF pivo s onog svijeta koje u sebi sadrži meteorsku prašinu je novi hit među ekipom koja radi u NASA-i. Pivo se nažalost može popiti samo u jednoj pivnici u svijetu. Nalazi se negdje u Americi. A svemirsko pivo se poslužuje u kriglama napravljenih od materijala od kojih se prave astronautska odijela. Imate potpuni doživljaj. Space cookie bi išao super uz tu kombinaciju. Idealno je za sve SF geekove, ljubitelje serije Dosje X i NLO teoretičare koji će uz kriglu viška vidjeti više od letećih tanjura kada dođu ženi pred oči.

full-moon-415501_1280

Sankt Gallen’s Un, Kono, Kuro

Ako volite životinje, a pogotovo slonove onda je ovo savršeno pivo za vas. Ne zato što pivo prave slonovi nego što slon sudjeluje u procesu izrade. Naime poznato je da se određene vrste kave dobiju tako što slon kroz sebe provuče zrna kave koja, nakon što ih slon probavi, idu u obradu i proizvodnju. E onda se ta kava miješa s pivom koje daje poseban okus. Jak, gorak, ali ujedno i sladak. Ne znamo jel’ to zbog kave ili slona? Nećemo ni saznati jer limitirana boca ovog pivkana košta 100 dolara. Idealno za nedjeljni safari ili ekipu iz ZOO-a.

Voodoo Doughnut Chocolate Peanut Butter Banana Ale

Svašta pomalo i ništa s ničim. Slatko vudu tinejdžersko pivo koje ima sve sastojke za obilan američki doručak. Nismo sigurni da ima vudua unutra, ali znate na što mislimo. Ako ste pijani i traži vam se nešto slatko, slobodno naručite bocu ovog. Ako vam je slučajno pao šećer i slabo vam je, naravno, naručite ovo pivo s dugačkim imenom prije nego se srušite. Ako imate dijabetes onda prekrižite ovo pivo s popisa. Sve slatko, sve pet, ali nas jedino brine taj vudu. Preskačemo i ostavljamo ovo pivo idealno za pubertetlije i one koji ne vole alkohol.

Mamma Mia! Pizza Beer

Petak navečer, ekipa nenajavljeno stiže, svi gladni i žedni naravno, te žele mrvicu vašeg društva. U novčaniku na čičak neiskorišteni kondom od 99.-e, nekoliko kovanica, žeton za stolni nogometić, ofucana osobna i jedva nešto kuna gdje se lomite između pizze ili piva. Naravno da je pivo prvi izbor, a vi udarate dvije muhe jednim udarcem i dok kažete keks pivo s okusom pizze je u rukama vaših prijatelja. Ispadate kul kreativni domaćin te usput i zbarite frendicu za kojom patite od osnovne škole. Idealno je za sve ljude koji razmišljaju kao i vi.

I moraš ovo imati na nogama dok su ti noge ispružene na Lay-Z-Boyu.

pizza-nike-sneakers-02_o8q8wi

Rocky Mountain Oyster Stout

Pivo bez specijalne recepture, ali ‘posebno’ po tome što u svakom kotlu ili bačvi ima nekoliko bikovih testisa koji daju specijalnu svilenkastu i slanu aromu. Bez obzira na dobre recenzije nismo baš za testise u pivu, jedino ako su naši onda u redu, ali tuđe, ne hvala. Tako da preskačemo i ovo čarobno pivo koliko god voljeli hmeljasti napitak i bili pivopije. Ne znamo je li to podsvjesno ili je nešto drugo u pitanju. Neka ostane misterija. No ako ima ljubitelja slobodno navalite. Idealno pivo za seoske krčme četvrtkom popodne.

BONUS: Hello Kitty beer

Jedno pivce za one najmlađe gdje etiketu krasi Hello Kitty, a pivo možete izabrati u nekoliko aroma kao što su breskva, banana ili okus marakuje. Nije nešto osobito jako, ali je čudno ako kao pravi macho frajer uletite u klub i za šankom naručite Hello Kitty. Pivo je kao stvoreno za one dosadne dječje rođendane na koje moraju doći i roditelji kako bi dadiljali svoje klince i klinceze. Imate priliku popiti koje pivo, a da vas ostali roditelji ne osuđuju kako radite užasan primjer svim ovim malim anđelima koji će piti više nego vi u studentskim danima.

Što je vaš izbor? Koja se usudite probati?

Komentiraj