Klopa & Cuga

Koja je najljuća?

Banner300


Mislili ste da ste probali ljute papričice? Niste dok ne probate ovu!

Piše , Objavljeno

Daleko od očiju javnosti traje stalna i žestoka borba između uzgajivača ljutih papričica, koji se nikako ne mogu složiti čija je najljuća. No, Carolina Reaper ima itekako dobre adute.

chili papričica

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, službeno je najljuća chili papričica Ghost Pepper (Bhut Jolokia), koja doseže prosječne brojke od 1,4 milijuna scovillea (mjerna jedinica ‘ljutine’, koja se odnosi na količinu kemijskog sastojka kapsaicina u mjernoj jedinici suhe mase papričice), ali američki lobisti ističu da su neki primjerci Trinidad Moruga Scorpiona dosezali čak i preko 2 milijuna scovillea, što je otprilike 2 tisuće puta ljuće od papričica na koje smo mi navikli (i s kojima imamo itekako mnogo problema).

No, u zadnje se vrijeme javljaju pojedinci, koji vjeruju da su uspjeli uzgojiti papričicu još ljuću i od ovog škorpionskog madrfakera. Naravno, sukobi su neizbježni, pošto scoville tablica i nije baš pretjerano točna (ovisi o onome tko mjeri), a nije isto niti kada se mjeri prosječna ljutina i ona najveća. Tako je svoju priliku za izlazak na veliku scenu ovog prestižnog natjecanja dobila i Carolina Reaper, smežurana, debeljuškasta i žarko crvena papričica, koju je u svom vrtu uzgojio Amerikanac Ed Currie.

Ovako to izgleda kada se pojede jedna Carolina Reaper papričica (UPOZORENJE: scene povraćanja!)

On je ovu biljku počeo uzgajati kako bi pomogao istraživačima u borbi protiv raka (navodno chili papričice imaju vrlo pozitivna svojstva u tom segmentu), ali je igrom slučaja, bez svoga znanja, završio u borbi za titulu najljuće biljke na svijetu. Mjerenja su izvršena na Sveučilištu New Mexico, a njegova je Carolina Reaper prosječno prelazila 1,5 milijuna scovillea, i to tokom nekoliko mjerenja. To je, kako jedan dio uzgajivača smatra, ipak najvažniji pokazatelj ljutine, te se lobira da upravo ovu papričicu okite najopakijom.

Scorpion, Ghost Pepper, Carolina Reaper ili neka četvrta, teško je odrediti, pošto konsenzusa oko toga što i kako se treba mjeriti i uzimati u obzir nema, ali jedno nam je jasno: griz bilo koje od ovih malenih ubojica natjerati će vas da požalite dan kada ste se rodili!

TAGOVIchili chili papričica Guinnessova knjiga rekorda ljuto ludo najljuća opako scoville

Komentiraj