Lifestyle

Banner300


Nova hit destinacija među solo putnicima (pogotovo ženama) – Ibiza je već stara fora

Piše , Objavljeno

Prazne plaže. Zvuk salsa barova. Bubnjevi i gitara. Kuba.

Pridjevi „živahna“ i „opuštena“ vjerojatno najbolje opisuju ovu karipsku državu. Ali da smo vas pitali da nabrojite zemlje u kojima će solo putnik najvjerojatnije pronaći avanturu (ili čak i ljubav), komunistička država vjerojatno vam ne bi prva pala na pamet. No, čini se da biste se prevarili jer upravo je Kuba zadnjih nekoliko godina rame uz rame s najpoznatijim romantičnim destinacijama- Rimom, New Yorkom i Parizom.

I dok su Rim ili Pariz gradovi u koje najčešće putuju zaljubljeni parovi, za Kubu se odlučuju oni koji putuju solo, i to najviše žene.

Kuba- nova hit destinacija među solo putnicama

Prema Lonely Planetu, između 2015. i 2017. Kuba je zabilježila povećanje turista u solo angažmanu za čak 42%, od čega je 45% povećanja čine žene, a 40% muški. I dok se nekada na žene koje putuju solo gledalo kao na iznimno hrabre i ekstremno čudne , danas sve više žena bira putovati solo. Turističke zajednice diljem svijeta zauvijek su dužne Juliji Roberts i Eat Pray Love filmu. Jedino što su Bali izgleda zamijenile Kubom.

Osim Havane koja se nalazi na četvrtom mjestu Refinery 29 liste najboljih svjetskih gradova za solo putnice, Kuba je poznata i kao mjesto gdje žene idu prigrliti svoju seksualnost i opustiti se na mjestu koje ne živi pod nametnutim zapadnjačkim idealima ljepote, već više pod onom- bolje da ljulja nego da žulja.

Ne, to ne znači da ćete na Kubi naći (samo) debele, ovaj, plus size, Britanke i Amerikanke, već da se radi o zemlji gdje su svi pomalo slobodniji i opušteniji u vezi svoga tijela i oblina.

Megan Tan, američka novinarka je tako pri posjeti Kubi primijetila:

“Kada sam uzela taxi u Havani, gdjegod bi pogledala, bile su žene i djevojke koje se razmeću sa svojom ženstvenošću. Kada hodaju, vidiš snagu i ponos, kao da govore: Ništa ne krijem i nemam se čega sramiti.”

Kuba je sigurna i najjeftinija karipska zemlja

Osim što je najjeftinija karipska zemlja, Kuba je i sigurna zemlja što su jedni  od glavnih faktora svim solo putnicima pri biranju destinacije. Lonely Planet uspoređuje razine osobne sigurnosti na Kubi s drugim dijelovima Kariba:

“Gotovo da nema oružanih zločina, nasilnih pljački, organiziranih bandi, tinejdžerske delinkvencije, droga ili opasnih zabranjenih zona. Ako ti priđe lokalac držeći mačetu, vjerojatno će ti otvoriti kokos.”

photo-1500759285222-a95626b934cb

Ples je drugi (ako ne i prvi) način komunikacije na Kubi, rodnom mjestu bolera, mambe i cha cha cha. A ako ti je prva pomisao “s kim da plešem kad sam došao/la sam” to samo znači da na Kubi još nisi bio. Uz ovoliko solo putnika i iznimno prijateljski raspoložene lokalce koji će te rado naučiti cha-cha-cha-u, na Kubi nećeš biti usamljen.

Ako si na Valentinovo solo, nadamo se da si makar na Kubi. A ako nisi, opet dobro, nisi ni na Dan mrtvih- mrtav, pa ne moraš ni na Valentinovo biti zaljubljen.

TAGOVIdestinacije Karibi kuba Putovanja

Komentiraj