Lifestyle

jer zašto ne

Banner300


Päntsdrunk: Zašto bi se već danas trebao skinuti u gaće i piti sam sa sobom

Piše , Objavljeno

Klasična scena. Naporan dan na poslu. Šef te izmrcvario ili kolegica udavila pričom o svom klincu. Čiji te raspored spavanja zanima jednako kao…u stvari ne postoji nešto što te manje zanima. Jedva čekaš doći doma i ne vidjeti više nikoga ostatak dana.
Razmišljaš kako bi bilo lijepo popiti koju i opustiti se. Ali niti ti se da u kafiće niti ti se s ikim priča. Najradije bi pio doma sam sa sobom, no priječi te nekakav dosadan glas u pozadini glave koji skandira: “Alkoholičaru, alkoholičaru“!

Da…Živimo u svijetu u kojem se možeš vikendom ubit ko majka, doći doma puzajući, ili prespavat na klupici u parku, sve je to ok dok god imaš barem jednu osobu s kojom piješ. Cugaj sam i frendovi će nakon par puta radit intervenciju, a starci te slat na sastanak anonimnih alkoholičara.

E pa diskriminaciji solo cugača je došao kraj!

Dobri stari cugeri Finci su smislili naziv za izležavanje doma i cuganje, a zove se: päntsdrunk! Moguće da je ovo najsretnija riječ na koju ćeš naići čitav tjedan. Radi se o izrazu koji, ukratko, znači malo se napiti, u ni manje ni više, nego  samo donjim gaćama. Izvorni izraz za päntsdrunk je ‘kalsarikännit’, izraz kojim Finci opisuju “taj osjećaj kad se napijete kući, sami, u donjem rublju – bez namjere da izađete“.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli the constant reader (@kv.reads)

It’s a thing! Ako Finci mogu, koji su daleko finiji od nas, možemo i mi. I ok, nije da nikad nismo to napravili, ali razlika je u tome što nam sada više ne mora biti bed kolegama ujutro na poslu, na pitanje što si radio jučer, odgovarati: “Ma niš posebno, napio sam se doma gol i zaspao.”

Umjesto da se osobu koja se prepustila povremenom päntsdrunku doživljava kao tužno i depresivno biće vrijedno žaljenja, upravo suprotno, päntsdrunk je zapravo termin koji se povezuje s boljim mentalnim zdravljem. Postoji razlika između cuganja solo jer si depresivan i cuganja gdje se opuštaš i uživaš u društvu pripitog sebe.

Päntsdrunk nije slično onome kad izađeš van i piješ najjeftiniju cugu s ciljem da se što prije i jeftinije napiješ. Ne, cilj pantsdrunka nije pijanstvo već cuganje samo po sebi. Dok gledaš Netflix, čitaš knjigu ili slušaš glazbu. Isto tako, izabrati ćeš neku finiju cugu, neko lijepo vino ili dobar viski kako bi što više uživao u trenutku.

Između izbora bučnog bara za koji se moraš još i obuć i koji je pun drugih ljudi s kojima se moraš dogovarat i razgovarat, ili udobnosti vlastitog doma, najdraže trenerke, boce vina i binganja uz Netflix, izbor se čini poprilično lagan. Osjećamo dolazak novog globalnog trenda!

O ovom fenomenu piše Miska Rantanen u svojoj knjizi “Päntsdrunk: Kalsarikanni: The Finnish Path to Relaxation” koja tvrdi da će ovakvo ponašanje pridonijeti vašem zdravijem, energičnijem i opuštenijem životu.” Bilo kada i bilo gdje.

Finci, hvala kaj ste solo opijanju doma dali fancy ime i napravili od toga nešto uzvišeno.

Yours Sincerely,

The Whole World

TAGOVIcuganje opuštanje pantsdrunk trend

Komentiraj