Lifestyle

Tako lijepi, a tako opasni

Banner300


Prekrasne staklene skulpture ubojitih virusa i drugih parazita

Piše , Objavljeno

Mnogo smo se puta uvjerili da ono što je privlačno izdaleka, ne mora biti privlačno izbliza, ali i obrnuto. Upravo je takav slučaj s virusima, čiju štetnost nadmašuje jedino njihova ljepota.

virus

Kada vam netko spomene virus, prvo na što vjerojatno pomislite jest nekakva zelena mjehurasta nakupina s velikim zubima i crvenim očima, koja proždire sve pred sobom. Dobro, možda je ovo malo pretjerano, ali istina jest da većina ljudi zapravo niti ne zna kako virusi izgledaju. Razlog tome leži u činjenici da nismo toliko bogati za vrhunske kućne mikroskope, a i nije baš kao da možemo kupiti 5 deka malarije ili HIV-a na placu. Jedino nam stoga preostaju fotografije, animacije i… staklene skulpture!

Umjetnik Luke Jerram već se više od deset godina bavi izradom nevjerojatnih staklenih skulptura virusa i drugih patogenih buja baja, te ih objedinjuje u svojem projektu Glass Microbiology. U tu svrhu odabire neke od najpoznatijih i najopasnijih mikroskopskih štetočina, te ih uz pomoć majstora puhača stakla (majstor je vjerojatno preslaba riječ) pretvara u ovakve fantastične radove.

ebola

Ebola

 

giardia_lukeJerramweb1

Parazit giardia (uvećan 20 000 puta)

 

Ecoli2

E.coli

 

virus

Enterovirus E71

 

Swinefluseries2

Svinjska gripa

 

Malaria_sculpture

Malaria (uvećano 200 000 puta)

 

newHIVseries2forweb

HIV

 

adeno_model_virus

Adenovirus

 

smallpox_jerram

Variola – uzročnik velikih boginja

 

papillomaforweb

HPV

 

salmonela

Salmonela

Naravno, prije nego što krene u izradu neke od skulptura, Jerram izradi nacrt te se savjetuje sa stručnjakom na području virologije. To se uglavnom odnosu na nekakav kompromis oko toga koliko se daleko može odstupati od pravog izgleda virusa, a da se istaknu neke njegove karakteristike i postigne bolji efekt. Svaki je rad ‘otpuhan’ u ukupno pet primjeraka, tako da ako vam ne smeta ebola na komodi u dnevnom boravku, bacite oko na službenu stranicu projekta.

TAGOVIbakterije bolesti skulpture staklene skulpture umjetnost virusi

Komentiraj