Lifestyle

Spoji me direkt na slavinu

Banner300


Prijestolnica piva Brugge dobio prvi svjetski podzemni pivovod

Pošto je pivo najbitnije piće na planeti (dobro, neki tvrde kako je to voda, ali što ti neki znaju), sasvim je logično da dobije i svoj pivovod!

Piše , Objavljeno

Ako je ikada bilo dobro vrijeme za pivo i pivopije, onda je to proteklih par godina, kada se čini kako ovog zlatnog (crnog, crvenkastog, smeđeg ili kojeg već) pića pijemo više nego ikada. Posebno su tome pridonijele craft pivovare i novonastali brendovi namijenjeni pivskim sladokuscima, ali i dobre stare pivovare također bilježe porast proizvodnje i potražnje. Jedna takva je i pivovara De Halve Maan, jedna od najstarijih na svijetu, koja s iste lokacije u belgijskom Bruggeu posluje već više od 500 godina!

Problem sa ovom pivovarom i glavnim gradom Belgije jest što je u sadašnje vrijeme postalo problematično prevoziti pivo iz same pivovare u punionicu, jer svakodnevno pretakanje iz spremnika u kamion i onda ponovno u spremnike uzima masu love i vremena, a da ne pričamo o tome što cisterne rade za prometne gužve po tom velikom i starom gradu. Zato su se pametni ljudi iz De Halve Maana dosjetili napraviti podzemni pivovod, koji bi vrijedni napitak dopremao direktno iz pivovare u punionicu. Direktor pivovare Xavier Vanneste je to objasnio ovim riječima: “Željeli smo izbjeći prijevoz velikim i skupim kamionima. Stoga smo izgradili podzemni pivovod koji povezuje pivovaru i punionicu.” Jednostavno da jednostavnije ne može.

pivo 2

Cijeli je projekt koštao nekih 4,5 milijuna eura i u potpunosti je blagoslovljen od strane gradskih vlasti, a lovu su skupili zahvaljujući 500 velikih donatora, koji će za svoje usluge biti nagrađeni doživotnom zalihom besplatne pive. Može li biti bolje pogodbe od toga? Pivovod može transportirati preko 3 500 litara pive po satu, što je sasvim dovoljno za potrebe proizvodnje i potražnje, a nama se ova ideja čini toliko dobrom da bismo bili vrlo otvoreni prema mogućnosti da se pri idućim većim sanacijama prometnica naših pivskih središta uz klasične plinovodne i vodovodne cijevi ubace i one za pivo. Takve radove odobravamo!

TAGOVIalkohol brugges de halve maan pivo pivovod

Komentiraj