Lifestyle

Samo ako je kratka!

Banner300


Šok i nevjerica: Hrvati NISU među top 10 nacija koji najviše piju!

Piše , Objavljeno

Iako često za sebe kažemo da smo narod koji može popiti najviše na svijetu (a to se odnosi i na ostale države bivše Jugoslavije), nismo niti u top 10.

The World's End

Nakon svih silnih udaraca koje dobivamo na ekonomskom i socijalnom planu, sada su nam uzeli i ono na što smo bili najviše ponosni: ljubav prema velikim količinama alkohola! Da, Svjetska zdravstvena organizacija je u svom godišnjem izvještaju o potrošnji alkohola u svijetu Hrvatsku smjestila u gornji dom država čiji stanovnici vole zaviriti u čašicu, ali sam nam je vrh ipak izmakao. A ništa, sada barem imamo pravovaljani razlog za opijanje, jer ipak, radi se o prestižu!

Na prvom mjestu suvereno stoje Bjelorusi, koji godišnje pocuclaju prosječno 17,5 litara čistog alkohola (što ne znači da se roka 100% etanol, već da se u obzir uzima samo udio čistog alkohola iz vina, pive ili žestica). S obzirom na to da žive u posljednjoj europskoj diktaturi, nije niti čudno… Drugo mjesto drže Moldavci s impresivnih 16,8 litara godišnje, a dalje redom slijede Litva, Rusija, Rumunjska, Ukrajina, Andora, Mađarska, Češka i Slovačka. Prvih 10 zaključuje Portugal s prosjekom od 12,9 litara. Dvije su stvari jasne odmah na prvi pogled: Europljani uništavaju alkohol daleko više od ostatka svijeta, a to uglavnom čine u istočnim dijelovima!

karta

Hrvatska je pak ostala na 12,2 litre godišnje, što je veliki pad u odnosu na 14 litara u razdoblju od 2003. do 2005. Kod nas se uglavnom pije pivo i vino (oboje oko 40%), svega 15% cuge otpada na žesticu, a malo žešćih cugera ima duplo više među muškarcima nego među ženama. S druge strane, žene će čak i do četiri puta prije prestati piti alkohol od muškaraca, što je vjerojatno i razlog tome što smo ispali s ove prestižne top liste. No, šalu na stranu, izgleda da je poboljšanje liječničke njege i malo veća svijest o problemima koje alkohol može uzrokovati ipak doprla do glava mnogih uživatelja u dobrom etanolu, te se vrlo velikim uspjehom može smatrati to da sve manje i manje pijemo…

U ostatku svijeta situacija je vrlo raznolika. Australci su, kao i mi, na 12,2 litre godišnje, Kanađani su na 10,2 litre, a Ameri na 9,2. Ponosni cugeri Britanci smjestili su se negdje između svojih anglo-kolega sa 11,6 popijenih litara čistog alkohola godišnje, a to je sigurno veliki udarac njihovom egu. S druge strane, Afrikanci i Arapi se nalaze na samom dnu ljestvice s manje od 2,5 popijene litre godišnje, što je uglavnom posljedica velikog siromaštva ili vjerskih razloga.

alkohol 1

Inače, ne treba zaboraviti da alkohol godišnje uzrokuje barem 3,3 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta, a ta je brojka vjerojatno i daleko veća. Kao i obično, duplo više stradalih čine muškarci, koji su daleko skloniji takozvanim “binge drinking” fazama, u kojima u vrlo kratkom vremenu (nekoliko dana ili tjedana) cugaju gotovo bez prestanka. Ako ih ne ubije samo trovanje ili nekakva nesreća, vrlo je velika vjerojatnost da će zaraditi neku od 200 različitih bolesti povezanih s alkoholizmom, tako da je možda bolje da u idućih pet godina spustimo ovu brojku na prosjek od ispod 10 litara čistog alkohola godišnje. Uzdravlje!

TAGOVIalkohol alkoholizam balkan Hrvatska opijanje pijanci WHO

Komentiraj