Lifestyle

pripazite

Banner300


Svakodnevne aktivnosti koje mogu utjecati na razinu plodnosti – budi bolji, neka ti sportaši plivaju za zlato

Piše , Objavljeno

Postoji više faktora koji mogu dovesti do muške neplodnosti – zdravstveni problemi, poteškoće u seksu i okoliš su samo su neki od njih – ali na sreću za muškarce, oni nastavljaju stvarati spermu tijekom cijelog života. To znači da ako se navike promijene, za oko tri mjeseca, treba očekivati poboljšanja, kaže Brian Levine, mr. Sc., Osnivački partner i direktor prakse CCRM New York.

Bilo da planiraš svoje potomstvo sada ili želiš osigurati da tvoji plivači budu u dobroj formi za budućnost, postoje stvari koje možeš učiniti sada kako bi poboljšao svoje šanse.

1. Uzimanje dodataka prehrani

supplements_1551801964

Kada je riječ o dodacima prehrani, postoje dobri, loši i užasni – a razlike nisu uvijek očite.
Doktorica Lisa C. Grossman Becht, direktorica onkofertiliteta u Centru za plodnost Sveučilišta Columbia, kaže da povećanje količine omega-3 masnih kiselina može pozitivno utjecati na proizvodnju sperme. Koenzim Q10, snažan antioksidans također može poboljšati mušku plodnost, a oboje mogu biti nađeni u dodacima.
 Međutim, ona ističe da, ako je muškarac zainteresiran za plodnost, NIKADA ne bi trebao uzimati dodatke testosterona.
Iako je proizvodnja sperme odvojena od proizvodnje testosterona, dva su sustava međusobno povezana i, moguće je da bi se pri dugotrajnoj uporabi broj spermija mogao spustiti na nulu.

2. Alkohol i pušenje

neonbrand-349619-unsplash

Svi znamo da je pušenje nezdravo, kao i prekomjerno cuganje. No, kada je u pitanju plodnost, ove dvije navike, pogotovo u kombinaciji, loše su vijesti za tvoje spermiće.
“Istraživanja su pokazala da je sperma pušača imala visoku stopu oštećenja DNA, čime je ograničena mogućnost normalnog oplodnje“, kaže Levine.Muškarci koji puše također imaju niži ukupni broj spermija, što se smanjuje vjerojatnost uspješne oplodnje.
U istom smislu, samo pet alkoholnih pića tjedno može smanjiti kvalitetu muške sperme“, objašnjava Levine. Razumljivo, što veća količina alkohola, to gore za tvoje plivače.
Francis navodi da, osim što utječe na kvalitetu sperme, alkohol također može smanjiti njenu količinu, ometati erekciju i potencijalno uzrokovati oštećenje jetre. Svaka od ovih disfunkcija može značajno promijeniti ravnotežu hormona kod muškaraca, što dodatno smanjuje proizvodnju sperme. Ako pokušavate zatrudnjeti i problem je u muškarcu, dobro je potpuno izbaciti alkohol za to vrijeme.

3. Stres

aaron-blanco-tejedor-768029-unsplash

Stres je krivac u beskrajnom popisu oboljenja, a to uključuje i mušku neplodnost.
Stres može uzrokovati neuravnoteženost ključnih hormona koji u konačnici mogu smanjiti proizvodnju sperme“, kaže Francis. Rani znak stresa koji utječe na ravnotežu hormona u tijelu je povišena razina kortizola.
Prevladavanje stresa može biti veliki izazov. Mnogi muškarci nalaze rješenje u meditaciji ili vježbi.

4. Saune, kupke…općenito, toplina

bart-scholliers-19797-unsplash

Postoji razlog zbog kojeg se penis nalazi izvan tijela; ne smije mu biti pretoplo.
Muški reproduktivni organ trebao bi biti malo hladniji za optimalnu proizvodnju i skladištenje sperme, tako da sve što podiže temperaturu na duže vrijeme, kao što su vruće kade, saune ili uska odjeća, može utjecati na spermu“, kaže Grossman.
Ovo su sve stvari koje mogu štetiti vašim spermićima:
Usko donje rublje: Neka istraživanja pokazuju veću brojčanu vrijednost i bolje parametre sperme kod muškaraca koji nose bokserice zbog labave strukture donjeg rublja koja dopušta vašem penisu i njegovim malcima da “dišu”.

Kupke: 

Što se tiče kupki, njih bi trebalo kompletno izbjegavati kada pokušavate začeti. Naše istraživanje pokazalo je da su neplodni muškarci koji su se redovito kupali pokazali poboljšanje kvalitete sperme za 600 posto kada su prestali s kupkama četiri do šest mjeseci“, kaže dr. Paul Turek, osnivač i direktor klinike Turek.
Elektronika: Držite laptop i mobitel dalje od svog međunožja!  “Zračenje vašeg laptopa može oštetiti spermu ako ga često držite u krilu jer računala stvaraju veliku količinu topline kao nusprodukt potrošnje energije potrebne za pokretanje njihovih operativnih sustava”, kaže dr. Daniel Shapiro iz Prelude Fertility.

5. Pušenje trave

Istraživanja pokazuju da marihuana može genetski promijeniti broj spermija kod redovitih  korisnicika“, kaže Shapiro. Kako? Prema studiji Sveučilišta Duke, THC – sastojak marihuane koji čini da se osjećate high – pokazalo se da utječe na epigenetiku, što dovodi do strukturnih i regulatornih promjena u DNK muškarca.
Osim genetike, istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su pušili marihuanu imali niži broj spermija od onih koji nisu.
Evo ga. Bilo da se imate problem s neplodnošću ili ne, ovih 5 stvari važno je imati na umu ako želite zadržati svoje plivače jakim. Za sve indikacije, mjere opreza i nuspojava upitajte svog liječnika ili najbližeg ljekarnika. 
 pušenje

TAGOVIneplodnost zdravlje

Komentiraj