Lifestyle

all inclusive

Banner300


Sve više ljudi deklarira se kao “panseksualac” – jesi li i ti jedan?

Piše , Objavljeno

Panseksualci su osobe koje svoju seksualnu orijentaciju ne definiraju prema spolu te se odbijaju okarakterizirati bilo kao hetero, homo ili biseksualni. Ono po čemu biraju svoje partnere je njihov karakter i osobnost, a sam spol im ne igra nikakvu ulogu, kao ni rod niti seksualna orijentacija.

Prefiks “pan” dolazi iz starogrčke riječi za “sve, svaki”. Riječi panseksualnost i panseksualizam nisu novi pojam te su se prvi puta pojavile 1917. godine, opovrgavajući ideju da seksualni nagon igra glavnu ulogu u svim ljudskim aktivnostima, mentalnim i fizičkim, što je bio postulat Freudove psihologije.

Iako se termin često izjednačava s biseksualnošću, panseksualci odbijaju takvu klasifikaciju. Go Ask Alice! navodi da panseksualci mogu biti privučeni cisgenderima, transrodnim osobama, interseksualnim i androginim ljudima, te da se izraz panseksualno općenito smatra inkluzivnijim pojmom nego biseksualno.

Iako pojam postoji već duže vrijeme, većina ljudi, makar kod nas će vas blijedo gledati izjasnite li se kao panseksualac. No, budimo realni, ovdje će te čudno gledati  izjasniš li se bilo kako drugačije od “normalne” jednadžbe = “muškarac plus žena jednako beba”.

Tako se ni na našoj maloj estradi još uvijek nitko nije javno deklarirao na ovaj način, no u Americi to postaje sve češća praksa te su panseksualnost prisvojile i Sia, Miley Cyrus, Kesha, Janelle Monae i nedavno mlađahna glumica Bella Thorne.

“Volite bića”, rekla je. “Sviđa ti se ono što ti se sviđa. Ne mora biti djevojka ili tip ili on ili ona ili ovo ili ono. To je doslovno- voliš osobnost.”


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli BELLA (@bellathorne)

TAGOVIbella thorne panseksualnost