Lifestyle

trenirate li uzaludno?

Banner300


Treneri otkrivaju najbeskorisnije navike i prakse u teretani

Piše , Objavljeno

Koliko često idete u teretanu? Koju vrstu rutine ili režima slijedite? Jeste li dovoljno hidratizirani? Postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom optimizacije vaših navika. Možda mislite da znate najbolje odgovore – i mi smo – ali kako se ispostavilo, mnoge naše uobičajene prakse u teretani baš i ne rade u našu korist. Ovo su neke od najvećih zabluda koje imamo pri odlasku u teretanu.

Dizanje “teških utega za mišiće, lakih za sagorijevanje masti”

Screenshot_12

Prema Ericu Bowlingu, osobnom treneru iz Ultimate Performance Los Angelesa, postoji uobičajena zabluda da samo s teškim utezima stvaramo mišiće, a lagani utezi troše više masti.

“Ključ za izgradnju mišića i snage je da trebate dovesti vaše mišiće do trenutka kada više ne mogu”, kaže Bowling, što se može učiniti i s laganim utezima, ali što veću težinu podignete, to više energije tijelo mora proizvesti kako bi izvršilo to dizanje. Tako da su teški utezi također vrlo važni za gubitak masnoće.

Bowling sugerira što je moguće teži trening (što ovisi o pojedincu) pazeći svaki put kada izazivate svoje tijelo da to činite sigurno i učinkovito.

Očekivati pločice samo zato što radite na stotine trbušnjaka

Screenshot_13

Nažalost, ni 1.000 trbušnjaka dnevno neće vam donijeti savršene trbušnjake. “Prvo i najvažnije, vidljivost trbušnjaka ovisi o vašoj prehrani i gdje pohranjujete tjelesne masti”, kaže Bowling, “Stoga vam je potrebna kombinacija treninga i gubitka sala.”

Bowling naglašava da je ukupni gubitak masnoće ključan jer se masnoća ne može smanjiti ciljano s određenih područja, a svatko je drži u različitim dijelovima tijela. Ako želite mršaviju figuru, Bowling preporučuje fokusiranje na teške složene vježbe koje uključuju mrtvo dizanje i čučnjeve. Također biste trebali slijediti kalorijski kontroliranu dijetu koja je optimizirana za gubitak masnoće.

Cardio prije utega

Screenshot_14

“Ne postoji nikakav čaroban redoslijed za vježbanje”, naglašava Bowling, “međutim, radite li bilo koju vrstu cardija neposredno prije dizanja utega, može imati negativan učinak jer ćete imati manje raspoložive energije za izvođenje tih vježbi i mnogo se brže umoriti.”

Trening s utezima kada je potrošnja energije niska vjerojatno će biti manje učinkovit i prije će rezultirati ozljedom. Bowling sugerira da se jedan dan radi cardio, a drugi snaga – ali ako nemate vremena u svom tjednu da to učinite, dajte prioritet treningu s utezima.

Previše treniranja bez uzimanja perioda za odmor i oporavak

Screenshot_15

Prema Jasonu Debelu, osobnom treneru i suosnivaču Urban Strengtha, u teretani je prisutan stav “nemilosrdnog ratnika” koji se drži ideje da što više trenira, to bolje. “Bez obzira na to jesu li vaši ciljevi iz estetskih razloga ili performansa, vaše tijelo funkcionira jednako kao i svako drugo ljudsko tijelo na ovoj planeti – potrebno mu je odmoriti se kako bi se oporavilo.”

Odmor je važan kako bi dopustili svom tijelu da opravi mišiće i obnovi njegove razine hranjivih tvari. A to ne znači zamjenjivanje utega s cardiom na dan odmora. Odmor znači odmor. Neprekidno guranje tijela do granica izdržljivosti rezultirat će samo dvjema stvarima – burnoutom i ozljedom. ”Kada ste umorni, veća je vjerojatnost da budete u lošoj formi, što će rezultirati ozljedom. Poslušajte svoje tijelo i shvatite kada je vrijeme za dan odmora.”

Ispijanje vode dok vježbate

Screenshot_16

Ovo vam je možda iznenađenje, ali hidratacija tijekom treninga neće imati učinak kojem se nadate. Zapravo, mogla bi vam i štetiti. Dr. Allen Conrad, vlasnik Kiropraktičkog centra u okrugu Montgomery, navodi: “Iako je pravilna hidratacija važna za dobro zdravlje i vježbanje, važnije je piti vodu dva sata prije treninga i nakon što ste završili. Vidjet ćete da ljudi u teretani piju vodu nakon svakog ponavljanja dizanja utega, ali to neće napraviti veliku razliku, a neka istraživanja pokazuju da vas previše vode tijekom vježbanja zapravo može usporiti.”

A vrhunski sportaši, umjesto da piju za vrijeme vježbanja, oni će se vagati prije i poslije treninga, i nadoknaditi količinu tekućine koju su izgubili u težini vode kad završe“, kaže Conrad, “ali za sve ostale, samo pričekajte dok završite vježbanje i pijte 6-8 čaša vode dnevno, i kad god ste žedni.

Držanje iste rutine

Prema Monici Lam-Feist, ACE certificiranoj osobnoj trenerici, ući u uobičajenu rutinu u teretani neće vam učiniti nikakvu uslugu. “Mi smo stvorenja navike, pogotovo kad je riječ o teretani. Ako ste pronašli vježbu koju apsolutno volite i koja vam je pomogla da postignete rezultate, najgore što možete učiniti je raditi je iznova i iznova.”

Lam-Feist predlaže promjenu treninga ako želite vidjeti napredak. Mijenjajući svoju rutinu u teretani postižete da se tijelo ne nauči i ne opusti znajući što ga čeka. Konstantno izazivanje najlakši je način da svoju tjelesnu spremnost podignete na sljedeću razinu.

TAGOVIteretana trening vježbanje

Komentiraj