Klopa & Cuga

I to treba znati...

Banner300


Znanost nas uči kada će nas šalica kave najbolje razbuditi

Piše , Objavljeno

Mnogi od nas jednostavno ne mogu zamisliti početak novoga dana bez ispijanja kave, a uz malo kronofarmakologije njene bismo učinke mogli višestruko pojačati.  

kava

Ako je prvo što ste učinili nakon buđenja ili dolaska na posao ispijanje šalice kave, jedan ste od stotina milijuna ‘ovisnika’ diljem svijeta, koji bez ovoga crnog napitka jednostavno ne mogu zamisliti početak dana. Ako pak tokom dana drmnete još koju, ali se svejedno i dalje osjećate umorno i dobivate dojam da vas obična kava više jednostavno ne diže, te da možda morate povećati dozu, vrijeme je da se upoznate s kronofarmakologijom, znanošću koja se bavi odnosom našeg tjelesnog bioritma i utjecaja raznih supstanci na njega.

Iako tek kandidat za doktora, Steven Miller se već neko vrijeme bavi utjecajem raznih sredstava na naš bioritam, s posebnim naglaskom na unos kave, koja se i sama može smatrati vrstom droge. Tu veliku ulogu igra utjecaj hipotalamusa i lučenje hormona nadbubrežne žlijezde (poglavito kortizola – hormona stresa), koji na sebi drže gotovo sav teret pravilnog rada organizma. Ako se pogodi pravo vrijeme, kada ovi organi nisu toliko pobuđeni, utjecaj kave na naš organizam može biti daleko veći.

kava

U stvarnosti to funkcionira ovako: naše tijelo svakoga dana prolazi kroz 24-satne cikluse, među kojima je jedan od faktora i razina ‘budnosti’ (na koji utječe kortizol – što je on viši, toliko smo mi budniji), koja regulira koliko smo spremni na primanje podražaja iz okoline. Ona svoj maksimum ima od 8 do 9 sati ujutro, te nešto manje između podneva i 13 sati, te 17 i 19 sati. Većina konzumenata kave svoj prvi i glavni ‘kofeinski fiks’ dobije upravo oko 8 sati ujutro, što znači da već maksimalno budan organizam (premda nam se možda subjektivno čini da nas treba podignuti) još dodatno opterećujemo i tako stvaramo ovisnost i toleranciju, a da našem tijelu ne učinimo neku preveliku korist.

Miller stoga preporuča da prvu kavu srknemo između 9:30 i 11:30, kada se tijelo već opušta, a razina kortizola pada na minimum, te mu je potrebno malo prirodne dizalice.Tada će samo jedna šalica spasonosne crne tekućine imati isti, pa i bolji učinak od prekomjernog natakanja u ranijim jutarnjim satima.

TAGOVIdroge hormoni jutarnja kava kava znanost o kavi

Komentiraj