Mix

Championship Manager 03-04 spada u Game hall of fame. Samo je jedan „menadžer”!

CM 0304 naslovna
CM 0304 naslovna Foto: YT Screenshot / Eidos / Canva
Jučer sam bio na popkulturnom kvizu u Močvari. Iskočilo pitanje o Disco Elysiumu, hit-igri koja je osvojila gejmere posljednjih nekoliko godina. Još ju nisam kupio ni zaigrao jer sam se naslušao horor-priča koje su developeri morali proći s izdavačem. Pitao sam člana tima je li igrao igru, razgovora radi. Kaže da nije, igra samo jednu igru. Oraspoložilo me kada sam nedavno i u stvarnom životu čuo od Mateja da postoji još luđaka koji peglaju ovu igru redovito.

Menadžera. 03-04. Dajem mu besu jer suosjećam. Najbolji menadžer svih vremena. Formativan. Važan. Prije nego su promijenili i ime i izdavača i neke mehanike. Prije poplave svih drugih menadžerskih simulacija.

Okej, moram priznati da igram Football Managera i to mobilne verzije jer su lagane, zabavne i uvijek nadohvat ruke. Čak sam prolio pedesetak eura za FM22 nedavno, ali mi je to previše pimplanja da mi bude zabavno.

Championship Manager 03-04 je nasljednik jednako legendarne četvorke, igre iz serijala za koji hejteri ističu kako je samo „glorificirana Excel tablica”. Fanovi ih ne slušaju jer su prezauzeti slavljima golova Orrija Freyra Oskarrsona.

03-04 je imala lige iz čak 43 zemlje, a fanovi domaćeg nogometa su također mogli uživati jer je i Hrvatska bila dostupna. Meni je osobno to bio i razlog početka igranja serijala jer je bilo vrijeme da Osijek osvoji HNL, a zatim i pokori Europu!

Uz ovu igru sam prvi put otkrio mogućnosti modificiranja igara. Novi skinovi, grbovi klubova, igrača. Čak sam napravio i samog sebe. Taj lik je postao nogometna legenda već s 22 godine ni manje ni više nego u St. Pauliju. Pet golova u finalu kupa UEFA protiv Newcastlea.

Još kada sam otkrio da postoje in-game editori kao što je MCM s kojima si mogu dodati par milijuna svaki put kad usfali. Naravno da nije fer, ali je zabavno. I to je ono što mi je uvijek bilo najvažnije. Kasnije sam odustao od takvih editora, ali sam ih morao isprobati. Svaki novi save je druga priča. Već sam spomenuo dominaciju Osijeka u Europi. Ronaldinho i Diego su na terenu davali život za bijelo-plavi dres. St. Pauliju sam vratio stari sjaj. Nottingham Forrestu također. Pierre van Hooijdonk se još jednom vratio u klub iako mu je stamina već bila u banani. Auxerre je prekinuo dominaciju Lyona. Netko tko ne voli nogomet ne može ni shvatiti važnost ovakvih igara, ideja i priča. Povežeš se s igračima — iako su samo imena i točkice na ekranima.

A tek kad skužiš kako učiniti vidljivima sve islandske igrače i dovesti Orrija Freyra Oskarssona koji je praktički sam po sebi bio cheatcode! Veselju nikad kraja. Uvjerljivo mi je najdraži igrač svih vremena kojeg nikad nisam gledao kako igra. Čak mislim da ni na Youtubeu nisam pogledao nijednu njegovu kompilaciju. Lik je u igri bio jeftin, a zakucavao je kao Haaland.

Imena igrača su se pisala na iskinutu „sredinu” iz bilježnica, na Carnetovom dial-upu su se posjećivali forumi posvećeni ovoj igri u nadi da ću pronaći novog wonderkida.

Da ne spominjem Daniela Braatena, Cherna Sambu, Tontona Zolu Moukokoa, Kennedyja Bakircioglua, Ricardo Vaz Tea i nikad prežaljenog Maxima Tsigalka koji je pak bio znatno bolji u ranijim verzijama igre.

U poplavi silnih menadžerskih igara, pogotovo na mobilnim uređajima, CM 03/04 ima savršen balans opcija i zabave, a ne morate satima rudariti po sitnim postavkama jer ih igra jednostavno nema toliko. Iako uvijek možete skautirati milijune igrača ako baš jako želite.

Ono što čini ovu verziju igre posebnom je roster igrača koji su bili aktivni. Cijeli Los Galacticosi. Xavi, Iniesta i Ronaldinho u Barceloni. Mladi Torres u Atleticu. Mladi Cristiano Ronaldo u Unitedu, zajedno sa Scholesom i van Nistelrooyem. Friško napucani Chelsea s Lampardom, Duffom, Mutuom, Terryjem, Crespom. I… wait for it… Lecce s Božinovim, Mirkom Vučinićem i Cedricom Konanom u napadu. To je samo dio. Ajde reci da ti srce ne zaigra na ova imena?

CM 03/04 će uvijek biti u mom gejmerskom hall of fameu, pružio mi je više sati zabave od ijedne igre u povijesti. Čini mi se da ovog vikenda startam New game.