Mix

Elon Musk traži volontere za čipiranje! Musk počinje testirati moždani implantant Neuralink na ljudima

neonski znak ljudskog tijela s mozgom i natpisom kako je u nama
neonski znak ljudskog tijela s mozgom i natpisom kako je u nama Foto: unsplash.com
Neuralink, tvrtka Elona Muska, traži volontere za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima. Neurotehnološka tvrtka moždani čip već je testirala na svinjama i majmunima, a tek sada će biti ugrađen u ljudski mozak.

Neuralink, tvrtka koju je, uz Elona Muska, osnovao tim od sedam znanstvenika i inženjera, ove godine u svibnju je otkrila kako su od Uprave za hranu i lijekove (FDA), dobili odobrenje za ispitivanje na ljudima. Otada su najavili kako su započeli s procesom zapošljavanja.

Neuralink je 19. rujna najavio prijave na X-u, ranije poznatom kao Twitter, a post glasi „Uzbuđeni smo vam objaviti da je zapošljavanje za naše prvo kliničko ispitivanje na ljudima otvoreno! Možete se kvalificirati ako imate kvadriplegiju zbog ozljede moždine vratne kralježnice ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS),. Saznajte više o našem ispitivanju tako da posjetite naš nedavni post na blogu.“.

Neuralinkov post na blogu objašnjava da je studija PRIME, skraćenica za Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, „revolucionarno ispitivanje medicinskog uređaja za potpuno implantabilno bežično sučelje mozak-računalo (BCI, Brain-Computer Interface)“.

Ispitivanje za cilj ima procijeniti sigurnost implantata (N1) i kirurškog robota (R1) te procijeniti početnu funkcionalnost uređaja za omogućavanje osobama s paralizom da kontroliraju vanjske uređaje svojim mislima.

„Tijekom studije, robot R1 koristit će se za kirurško postavljanje ultrafinih i fleksibilnih niti N1 implantata u područje mozga koje kontrolira namjeru pokreta“, nastavlja se na blogu „Jednom kada se postavi na mjesto, N1 implantat je kozmetički nevidljiv i namijenjen je za snimanje i bežični prijenos moždanih signala u aplikaciju koja dekodira namjeru pokreta.“

„Početni cilj našeg BCI-ja je omogućiti ljudima da kontroliraju računalni kursor ili tipkovnicu koristeći samo svoje misli.“

Objava na blogu zaključuje „Studija PRIME predstavlja važan korak u našoj misiji stvaranja generaliziranog moždanog sučelja za vraćanje autonomije onima s nezadovoljenim medicinskim potrebama. Razmislite o učlanjenju u naš registar pacijenata ako ste zainteresirani saznati možete li se kvalificirati za trenutna i buduća klinička ispitivanja Neuralinka.“.

Očekuje se da će studija trajati nekih šest godina, a sastoji se od kombinacije devet kućnih i osobnih posjeta klinici i odvija se tijekom otprilike 18 mjeseci. Oni koji budu sudjelovali, imat će redovite stručne preglede, kako bi pratili napredak i osigurali da BCI Neuralink radi kako treba. da biste mogli sudjelovati u studiji morate imati najmanje 22 godine te dosljednog i pouzdanog njegovatelja.