Mix

Eternalsi najlošije ocijenjen MCU film, a sabotiraju ga i homofobi koji nisu ni pogledali film

Eternals 2
Eternals 2 Foto: Youtube Screenshot
Tako je, Eternalsi su najlošije ocijenjen film na Rotten Tomatoesu u povijesti MCU-a. Moramo paziti na izbor riječi: velik broj Marvelovih filmova je zapravo ocijenjen i lošije na Rotten Tomatoesu, ali svi oni nemaju veze s pomno isplaniranim Marvel Cinematic Universeom. Ovaj put su Eternalsi prije premijere uspjeli skupiti toliko loših recenzija da je film najlošije ocijenjen na Rotten Tomatoesu, čak i lošije ocijenjen od filma Thor: The Dark World. Dosadašnje recenzije dolaze od “filmskih kritičara” koji su dobili uvid u film znatno prije nego obični smrtnici, a velik broj tih kritičara voli biti u centru pažnje – ili jednostavno mrze superjunačke filmove. Ne znamo kakvi su Eternalsi, nismo ih gledali, ali možda se kritika zasitila Marvelove formule. Vidjet ćemo uskoro.

Chloe Zhao je redateljica koja je osvojila Oscara za Nomadland, bilo je očito da će malo odstupati od uobičajene Marvelove formule. Je li previše odstupala? Ili nije dovoljno? U ovom trenutku film ima ocjenu od 61 posto, 5 posto niže od Thorovog Dark Worlda.

Kad bismo uzeli sve Marvelove filmove – uf! Fantastic Four? X-Men: Apocalypse? Howard the Duck? Blade Trinity? Možda bolje da stanemo. Je li MCU kao pizza – i lošije ostvarenje je dobro ostvarenje?

MCU je pak lijepo isplaniran – ako odlučiš ne pogledati Eternalse zbog par lošijih recenzija, možda izgubiš nit i propustiš nekoliko easter eggova koji pripremaju ostatak priče i četvrte faze MCU svemira. A znaš da je dio čari zapravo u tome!

Ono što je dodatan problem za film su i ocjene korisnika na IMDB-ju, korisnika koji nisu ni pogledali film, ali ga ocjenjuju s jednom zvjezdicom jer u filmu postoje likovi koji su dio LGBTQ+ zajednice. Film još nije ni u svim kinima, a jedinice padaju. Velik broj tih ocjena je obrisan od strane samog IMDB-ja, ali je očito da će ovo predstavljati problem za film. Ovo bombardiranje lošim recenzijama je stara taktika kojom korisnici pokušavaju spriječiti neke projekte da uspiju.

U filmu je dio Eternals i lik imena Phastos kojeg glumi Brian Tyree Henry. On je u istospolnom odnosu s likom kojeg glumi Haaz Sleiman. Sleiman je već nekoliko puta isticao kako film humanizira LGBTQ+ obitelji, a queer mladež bi se mogla prepoznati na velikom ekranu – što bi moglo i spasiti neke živote.

Eternalsi su zbog LGBTQ+ likova u Rusiji dobio oznaku kojom se ističe da je film isključivo za odrasle, a film bi mogao biti cenzuriran u još nekim državama zbog ovog odnosa.

Film stiže u kina 5. studenog, tada ćemo vidjeti kako će šira publika primiti film. Kad ga stvarno i pogledaju.