Mix

Istraživanje pokazalo: Ovaj dio piva nitko ne voli, a razlog je zbog kojega je tako fino

Točeno pivo
Točeno pivo Foto: Canva
Sjeli ste u kafić i naručili točeno, a za stol vam je došlo pivo s hrpom pjene? Ako ste se našli u takvoj situaciji vjerojatno niste bili najzadovoljniji uslugom i svojim pićem.

Iako mnogi mrze pjenasto pivo, novo istraživanje pokazuje da je baš pjena onaj dio piva koji ima najviše arome i zbog kojega vam je ono najdraže osvježavajuće piće.

Rezultati istraživanja, objavljenog u Journal of the American Society of Brewing Chemists, pokazuju da pjena pivo čini dvostruko aromatičnim, što ga čini ukusnijim, prenosi nypost.com.

Autori studije objasnili su i zašto je tako.

Mjehurići, od kojih je sačinjena pjena, sadrže spojeve okusa i kada mjehurić pukne, okus se oslobađa u zrak te ravno u nos osobe koja ga pije, što pojačava okus.

Istraživanje su proveli na dvije različite marke pive kupljene na lokalnom japanskom tržištu.

Aromu su mjerili prije i nakon što se pivo zapjenilo koristeći ultrazvučne valove koji oponašaju ponašanje piva kada se natoči u čašu. To im je omogućilo mjerenje mirisa piva bez pjene i pjenastog piva.

„Kremasta pjena pruža jedinstveni osjećaj u ustima kada pijemo pivo te je jedna od elemenata koje pivo čini ukusnim”, napisali su.