Mix

Jednostavan trik zbog kojeg će tvoj Bluetooth zvučnik zvučati bolje

JBL Bluetooth zvučnik
JBL Bluetooth zvučnik Foto: Folder.hr
Bluetooth zvučnici su unijeli revoluciju u način na koji konzumiramo glazbu. Sada ti mogu pomoći i da naučiš kako veličina i akustika sobe utječu na kvalitetu zvuka. Lagano ih je prebacivati s pozicije na poziciju jer nema nikakvih kablova u igri pa ćeš brzo uočiti koje površine i visine su odlične za zvučnik, a koje baš i ne.

Jednostavan trik je – igraj se s pozicijom zvučnika.

Sigurno ti je nekad zvučnik završio u kupaonici gdje se zvuk zahvaljujući veličini prostorije i pločicama činio većim i jačim. Ili ti je zvučnik bio na pikniku na livadi i zvučao je tužno. E u tom grmu leži zec. Ovisi u kakvom se okolišu nalazi zvučnik. Treba testirati sve opcije – ako želiš čuti što više onoga što su glazbenici zamislili da čuješ.

Na podu na sredini sobe će imati više basa nego kada stoji na stolu. To nije nužno dobra stvar jer će nedostajati detalja u zvuku. Kažu audio inžinjeri “bas se skuplja u kutovima”.

U kutu sobe, također na podu će biti još jači bas. Ako postaviš zvučnik na stol u kutu sobe na visini oko jednog metra, dobit ćeš i bas i detalje. Testiraj sve kutove sobe, možda su ti neki zidovi bolji saveznici. Nakon što skužiš koji kut ti je najbolji, promijeni visinu zvučnika ako imaš opciju.

Zvuk koji dobiješ na kraju bi te mogao iznenaditi. Naravno, nemoj očekivati vrhunske rezultate od no-name zvučnika za stotinjak kuna, ali zvuk mijenja svojstva ovisno o svojoj okolini. Što misliš zašto lokalni reperi obljepljuju svoje zidove spužvama i kutijama od jaja?

Možeš ovo probati i sa običnim zvučnicima koji imaju žicu, ali je malo kompleksnije upravo zbog žica, struje i svega. Svakako daj šansu, dobit ćeš bolji zvuk bez ikakvog dodatnog ulaganja novca.

P.S. ako se tuširaš, stavi zvučnik u umivaonik! Ista stvar u kuhinji, ubaci ga u sudoper. Čist, naravno.