Mix

Kako je nastala kultna Eminemova pjesma – Lose Yourself

Eminem u filmu 8 milja
Eminem u filmu 8 milja Foto: YouTube screenshot
Svi ste vjerojatno čuli pjesmu Lose Yourself. Ako niste — kako život ispod kamena? To je jedna od najslušanijih pjesama u povijesti. Zanimljivo je kako ta pjesma uopće nema svoj službeni spot, već na YouTubeu možete pronaći samo isječke iz filma “8 milja“ gdje u pozadini ide pjesma. Istraživanja su čak pokazala, da ukoliko uživate u toj pjesmi, postoji povećana šansa da ste psihopat. I da smo mi.

Eminem je pjesmu Lose Yourself napisao na setu filma između snimanja scena dok je bio u liku kojeg je glumio. Sam film svojevrsna je slika Eminemovog života, u prikolici na cesti koja vodi do Detroita. Iako su imena likova promijenjena, događaji i osobni odnosi između likova vrlo su realni. Tako glavni lik ima toksičan odnos sa vlastitom majkom baš kao i u stvarnom životu. Eminem joj je čak i posvetio pjesmu “Cleanin Out My Closet“ u kojoj se obračunao s njom.

Sama pjesma Lose Yourself snimljena je u pokretnom studiju na setu filma, a prema nekim navodima sve stihove Eminem je snimio iz prvog pokušaja bez greške. Dio papirića na kojemu je napisana ova legendarna pjesma korišten je u filmu. Točnije, u sceni kada B Rabbit putuje autobusom na posao. Upravo taj komad papira prije 15 godina je dosegnuo cijenu od 10 tisuća dolara na aukciji. Možemo samo nagađati kolika bi mu cijena bila danas, kada se žvaka Roberta Downeyja Jr. prodavala za 40 tisuća dolara. Ok, ok, znamo da se nije prodala.

2003. godine pjesma je nominirana za Oscara. Sam Eminem nije smatrao kako postoji mogućnost da osvoji nagradu pa je tako ostao doma igrati se s kćeri. Kada je pjesma osvojila nagradu nastala je panika, jer u dvorani nije bilo nikoga tko bi ju mogao izvesti, no Eminem se iskupio 18 godina kasnije kada je napokon izveo Lose Yourself pred svim uzvanicima Oscara.