Mix

Kreatin je dobar za mišiće, ali ima pozitivan učinak i na mozak

Kreatin
Kreatin Foto: Miles Schofield/Shutterstock
Kreatin je jedan od najistraživanijih suplemenata u fitnes industriji, a mnogi će reći da je i jedini čiji se učinci mogu odmah vidjeti. On se prirodno nalazi u našem tijelu, a u prirodi ga u najvećim količinama ima u crvenom mesu i lososu. Kako je nepraktično svaki dan jesti baš tu hranu, kreatin se uzima kao dodatak prehrani najčešće u prahu, ali postoji i u kapsulama.

Kao suplement kreatin povećava mišićnu masu ima anabolički učinak koji pospješuje sintezu proteina u mišićima. On u stanice mišića dovodi vodu što rezultira većom mišićnim volumenom.

Poboljšani oporavak još jedan je od benefita kreatina. Kreatin može pomoći u tome jer ubrzava resintezu ATP-a i pomaže u smanjenju oksidativnog stresa nakon intenzivnog vježbanja. Također, kreatin može smanjiti upalu mišića i oštećenje tkiva, što rezultira bržim oporavkom i manjim rizikom od ozljeda. Ovaj aspekt uzimanja kreatina posebno je koristan za sportaše koji se bave visoko intenzivnim treningom ili natjecanjima.

U posljednje vrijeme, usprkos tome što je toliko istraživan suplement, znanstvenici su pronašli jednu neočekivanu značajku po kojoj je poseban. Naime, kreatin pomaže i kod pospješivanja kognitivnih sposobnosti. Posljednja istraživanja pokazuju da kreatin pomaže kod brzine razmišljanja, pospješuje pamćenje i pažnju te čak može utjecati na depresiju.

Kreatin ima neuroprotektivna svojstva te može doprinijeti smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ovi kognitivni benefiti kreatina mogu biti značajni kako za sportaše koji žele poboljšati mentalne performanse, tako i za starije osobe koje žele održavati kognitivno zdravlje.

Ukoliko vas zanima stručan način na koji kreatin utječe na sportske, ali i mentalne performanse pogledajte video ispod. U njemu poznati doktor Andrew Huberman objašnjava sve benefite kreatina za koje možda niti sami niste znali da postoje.