Mix

NAPOKON VAŽNA PITANJA Koliko toaletnog papira trošimo kao nacija?

Toaletni papir wc papir
Toaletni papir wc papir Foto: Unsplash
Tim zadužen za vizualizaciju podataka u QS Suppliesu nam je donio nevjerojatno infografiku zbog koje smo zastali i razmislili. Možete triput pogađati na kojem mjestu smo skrolali i naišli na ove podatke.

Ovi majstori informacija su uzeli prosječan broj rola toaletnog papira (potrošenog godišnje) po glavi stanovnika svake zemlje na svijetu, uzeli su u obzir i broj stanovnika svake zemlje te očekivani životni vijek. Pokušali su izračunati koliko osoba potroši toaletnog papira u čitavom životu pa su s tim brojkama napravili ono što bi svatko od nas – izračunali su koliko milja/kilometara bi se taj toaletni papir prostirao u svemir.

Toaletni papir wc papir 05_Loo-dicrous-Loo-Roll_Dataviz Foto: QS Supplies

Kina bi imala 6.4 milijarde kilometara toaletnog papira što bi bilo gotovo dovoljno da se dosegne Pluton. Koji nije planet, iako neki i dalje zagovaraju da bi trebao biti.

A kako stojimo kao nacija?

Ono što nas narcisoidne Rvate zanima je – koliko s*remo i koliko brišemo. Postoje i ti podaci.

Hrvati u prosjeku troše 82 role WC-papira po osobi. Prosječna upotreba u cijelom životu iznosi čak 6480 rola WC-papira. To bi bilo 592 kilometra WC papira po osobi. Više od 224 tisuće stabala strada za godišnje potrebe čišćenja naših kolutićavih mišića.

Nama ovo više funkcionira kao pitanje na razgovoru za posao gdje će osoba pokazati kako razmišlja. Ili pitanje za pijanu subotu u 3 ujutro bez konačnog odgovora. Previše je tu varijabli. Vidjeli smo i za popis stanovništva da stvari nisu baš najbolje funkcionirale, ne znamo tko pije, tko plaća, tko živi, tko iseljava pa kako ćemo onda znati tko briše dupe i kako.

Previše je to varijabli za jedno istraživanje, ali možemo izabrati vjerovati. Ili ne. Zašto imamo problem s ovim “preciznim” brojevima?

Imaš one likove koji potroše pola role u jednom sjedenju, a imaš one koji kupuju reciklirani papir i troše listić po listić, savijaju ga poput guzobrisnog origamija u protestu protiv rastućih cijena. A imaš i one sretnike s bideom. Komplicirana je ovo priča, ali nam je drago da se razmišlja o njoj. Rastežu se granice ljudskog razmišljanja. Kao jedna beskrajna rola WC papira prema Plutonu.