Mix

Nova Netflixova teen-seriju o lovcima na duhove ima odlične ocjene. Pogledao sam ju u jednom danu

lockwood and co
lockwood and co Foto: Netflix
Iza mene je bio dug tjedan. Puno posla i društvenih obveza. U petak sam napravio 20 tisuća koraka, to je bila kap koja je prelila čašu. Otkazao sam sve vikend planove, stavio veto na stvaranje novih. Taktika? Kauč i krevet, možda prvi put bez ikakvog osjećaja krivnje. U proteklih nekoliko mjeseci sam nagomilao količinu knjiga pa sam dio vremena posvetio jednoj. Mora se negdje početi. Kada su mi uvidi u ljudsku prirodu i pošalice Marka Mansona postale previše, došlo je vrijeme za klik na tipku daljinskog upravljača na kojoj piše „Netflix”. Mislio sam da će biti kao uvijek dosad — ignoriranje nagomilanih naslova u My List, barem polusatna potraga za nečim novim, nečim divljim da bih na kraju ipak opet gledao Hustle sa Sandlerom.

I naišao sam na Lockwood & Co. Podsjetilo me imenom i dizajnom naslovne kartice na Locke & Key, ekranizaciju stripa Joea Kinga, sina Stephena Kinga. Zanimalo me o čemu je riječ. Kaže „This show is: Chilling, Suspenseful, Exciting”. Vidim poznato lice glavne glumice, ne mogu se sjetiti gdje sam ga ranije vidio. Stisnem play. Uzimam mobitel, guglam seriju. Nastalo prema seriji knjiga za tinejdžere. Ocjena na Rotten Tomatoesu? 100 posto. 7 recenzija, ipak je nova serija u pitanju, a nije megahit kao Last of Us da se novinarima šalju screeneri tjednima ranije. Okej, dat ću šansu.

U uvodnoj špici iz novinskih izrezaka postaje jasno o kakvom svijetu je riječ, svijetu u kojem su se pojavili duhovi koji teroriziraju zemlju. Skužim i da je epizodu napisao i režirao Joe Cornish, redatelj iznenađujućeg hita Attack the Block koji je Johna Boyegu pretvorio u zvijezdu. Lockwood i Lucy su lovci na duhove koji dolaze na rutinsko istjerivanje u opsjednutu kuću. Ispada da kuću ne opsjeda duh starca koji je pao niz stepenice već nešto puno strašnije i veće. I prva scena i prva epizoda su složene dovoljno dobro da me zanima što još postoji u tom svijetu. I pogledao sam sve u jednom danu. Tehnički. Šest epizoda u subotu, posljednje dvije u nedjelju ujutro. Ah ti Britanci!

Serija je bazirana na serijalu knjiga Jonathana Strouda, radnja je smještena u London, u stvarnost u kojoj postoje duhovi. Nasilni duhovi koji teroriziraju stanovništvo. Postoje i lovci na duhove koji su uglavnom adolescenti jer su senzibilniji od „odraslih”. Londonom vladaju dvije agencije s najviše mladih agenata. Jedna djevojka po imenu Lucy bježi iz rodnog grada u London nakon što je njezin tim lovaca na duhove susreo natprirodne sile i izgubio. Posao pronalazi u malenoj i nezavisnoj agenciji Lockwood & Co. Agenciju čine Lockwood i njegov partner George, a pridružuje im se i Lucy. Jedan slučaj pokreće lavinu događaja, nisu ovo više obični duhovi, a i Lucy otkriva talent koji je dosad imala samo jedna osoba u povijesti.

Glazba savršeno pristaje seriji i pridonosi atmosferi. Bauhaus, Cure, Siouxsie and the Banshees, vjerojatno još ponešto što sam zaboravio… Emo i jezivo, nema bolje kombinacije.

Serija možda nema budžet kao Stranger Things ili Last of Us, ali svejedno uspijeva izgraditi svijet u kojem su nasilni duhovi svakodnevna pojava, a zakulisne igre i misteriji tjeraju da gledaš dalje. Glumci odrađuju odličan posao, a pogotovo Ruby Stokes koju sam već gledao u odličnom filmu Rocks (što sam osvijestio tek kasnije guglanjem). Za Camerona Chapmana u ulozi Lockwooda sam mislio da glumi od pete godine života, a ovo mu je zapravo prva uloga. Ma svi glumci… *srce s prstima kao da sam fan BTS-a*

Ako trebate 8 epizoda zanimljive serije koja izgleda kao kombinacija Stranger Thingsa, Doctor Whoa i Sherlocka s Cumberbatchom — mogli biste uživati u Lockwood & Co.