Mix

Sve što trebate znati o kružnom treningu – hitu u fitness krugovima

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Kružni treninzi su sve veći hit u svijetu fitnessa. Zašto je to tako?

Kružni trening je trening u kojemu se odredi određeni broj vježbi koje se izvode jedna za drugom bez odmora. Odmor je onaj period koji Vam je potreban da prijeđete sa sprave na kojoj ste do sad radili na sljedeću. Kada odradite sve vježbe koje ste odredili za taj krug možete odmoriti koliko Vam je potrebno da povratite snagu te potom prijeći na sljedeći krug treninga.

Na treningu se radi nekoliko takvih krugova. Prije početka samog treninga potrebno je dobro se zagrijati, posebno zglobove na koje će biti vršen pritisak tokom duljeg perioda treniranja.

Kada određujete redoslijed vježbi na treningu, morate obratiti pozornost da mišiće koje ste koristili u jednoj vježbi ne koristite u sljedećoj, već ih tokom te vježbe odmarajte. Najjednostavnije planiranje vježbi u slučaju kružnog treninga je „metoda protagonista i antagonista“. Metoda je to koja funkcionira tako da u dvije vježbe radite sasvim suprotne mišiće. Npr. ukoliko u prvoj vježbi radite biceps u sljedećoj vježbi radite triceps, ili ako Vam je tako lakše, u jednoj vježbi radite pull, a u drugoj push. Trening se također može koncipirati tako da krenete od težih i složenijih pokreta prema jednostavnijim i lakšim. Kako se trening približava kraju akumulira se umor te se zato preporučuje da pred kraj treninga radite lakše vježbe koje ne iziskuju veliki napor kompleksnih mišićnih grupa.

Ovaj program je dobar za hipertrofiju i snagu, dok usporedno gradi i izdržljivost. Također je dobar za početnike, rekreativce, ali i grupne treninge. Kao i svaki program tako i kružni trening ima svoje mane, jedna od najvećih je da svoj kružni trening ne možete napraviti ako je u teretani gužva jer Vam je potrebno puno sprava, utega i šipki.

Primjer dobrog kružnog treninga cijelog tijela izgledao bi ovako:

  1. Deadlift
  2. Dips
  3. Barbell row
  4. Bench press
  5. Čučanj
  6. Zgibovi
  7. Leg Press
  8. Overhead press
  9. Biceps curl
  10. Calves raises
  11. Triceps pushdown
  12. Trbušnjaci

Kada napravite sve ove vježbe jednu za drugom, uspješno ste završili prvi krug treninga i možete odmoriti.

Ukoliko ste početnik u fitness svijetu ili jednostavno želite probati nešto novo, kružni treninzi su za Vas. Nikad nisu monotoni i odlični su za izgradnju cijelog tijela. Jedina boljka im je težina, ali vrijedi odvažiti se i probati, možda su baš kružni treninzi za Vas.