Mix

Svi znamo kako su vjetroturbine ogromne, ali ovo je najveća! Kineski div sam napaja tisuće kućanstava

vjetroturbina viri iz magle
vjetroturbina viri iz magle Foto: unsplash.com
Kina je poznata po svojoj impresivnoj floti masivnih vjetroturbina, a ovaj je tjedan zemlja uključila najveću dosad, to je prvi put da je tako velika turbina spojena na komercijalnu mrežu. China Three Gorges Corporation objavila je da je 16-megavatna turbina, kompliciranog imena MySE 16-260, uspješno instalirana blizu provincije Fujian 19. srpnja.

Divovska vjetrenjača visoka je 152 metra, a svaka lopatica ima 123 metra i teži 54 tone. To znači da zamah oštrica dok se okreću pokriva područje od 50.000 četvornih metara. MySE-16-260 nije samo impresivno velik, već je i impresivno čvrst i stabilan, jer je turbina izdržala razorne vjetrove tajfuna Talim koji je prošlog tjedna pogodio Kinu.

Prema korporaciji, samo jedna od ovih turbina trebala bi moći proizvesti dovoljno električne energije za napajanje 36.000 kućanstava od tri osobe tijekom jedne godine. Detaljno govoreći o impresivnim zelenim karakteristikama ove tehnologije, oni tvrde da bi vjetro-elektrane mogla smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 54.000 tona u usporedbi s korištenjem elektrana na ugljen.

Energetska kriza vlada diljem svijetu, a odmak od fosilnih goriva potrebniji nam je u svim energetskim pogledima zato je svaki napredak prema obnovljivoj energiji dobra vijest.