Mix

„The Man Who Stole The Scream“: Ispovijest perspektivnog nogometaša koji je ukrao jednu od najpoznatijih slika

Pljačka umjetnina
Pljačka umjetnina Foto: Shutterstock/Ground Picture/JWCohen
Nevjerojatna priču o krađi jedne od najlegendarnijih slika u povijesti, „Vrisak“ Edvarda Muncha, ispričao je perspektivninogometaš. Njegova priča šokirala je mnoge. Dokumentarac prikazuje ispovijest o smionoj pljački umjetnina iz 1994., u kojoj je svjetski poznata slika ukradena te postupku njezina vraćanja.

Pripovijedač je organizator pljačke, a ovaj dokumentarac prikazuje i sam motiv perspektivnog nogometaša, Pala Engera.

U razgovoru za The Sun, Pal Enger ispričao je svoju priču. S obzirom na to da je odrastao u siromašnoj četvrti u Norveškoj, uvijek je bio na krivoj strani zakona, tvrdi.

„Odrastao sam u Tveiti, na istočnoj strani Osla, a ljudi tamo nemaju mnogo novca. Počeli smo se baviti kriminalom kad smo bili vrlo mladi i smatrao sam da je to uzbudljivo. Nastavio sam jer sam jako uživao. Imao sam dobar život. Puno sam putovao zbog nogometa i trošio sam svoj novac na automobile — Porschee, Mercedese i BMW-e. Imao sam sve, ali htio sam više.“

Sredinom 90-ih „Vrisak“ se nalazio u Nacionalnoj galeriji u Oslu, a Enger i njegova skupina lopova odlučili su ju ukrasti. U to vrijeme Enger je igrao za, tada, jedan od najvećih nogometnih klubova svijeta, Vålerenga.

Prvi pokušaj krađe dogodio se 1988., kada su nogometaš ii njegov prijatelj slučajno ukrali krivu sliku te završili u zatvoru na četiri godine. Nedugo nakon što je izašao iz zatvora, Enger jer opet odlučio ukrasti sliku, a ovaj put je u svom naumu i uspio.

Nakon što su sliku ukrali, Enger i njegov sudionik ostavili su i poruku zaštitarima galerije: „Hvala na lošem osiguranju.“

Iako je nogometaš bio sumnjiv, policija tada nije mogla pronaći dovoljno dokaza koji bi to potvrdili. Nakon nekog vremena Enger je uhićen te je dobio zatvorsku kaznu od šest godina i tri mjeseca zatvora, što je, u to vrijeme, bila najduža presuđena kazna zbog krađe u Norveškoj.

Enger je istaknuo da ne žali što je ukrao sliku:

„Možda postoje neke stvari koje bih napravio drugačije u životu, ali krađa „Vriska“ bila je savršena. Bilo je prekrasno imati sliku i znati da je nitko drugi ne može dotaknuti neko vrijeme. Ne žalim zbog toga.”

„The Man Who Stole The Scream“ možete pogledati 19. kolovoza, putem Sky Documentaries u 21:00.