Report

Banner300


2 godine Google zatvora?

Google i privatnost se nešto jako ne vole posljednjih mjeseci. Nakon skandalčića s Buzzom i Streetviewom, sada europski parlamentarci prelažu logiranje i čuvanje svih Google pretraga na 2 godine

Piše , Objavljeno

Skupljeno je već 324 potpisa, treba ih 369. Ideja je da se bilježe i pohranjuju na dvije godine apsolutno sve pretrage na Googleu na području EU zone u navodnoj borbi protiv pedofila. Suludi prijedlog bi nekim čudom stvarno mogao proći, mada se neki potpisnici povlače nakon što su skužili kakvu su glupost potpisali.

Inicijativa je došla od talijanskih i slovačkih zastupnika koji traže da se već postojeća direktiva o nadgledanju komunikacije proširi i na web pretrage, koje se, u konačnoj varijanti, ne bi ticale samo Googlea, već svakog pretraživača.

Promašenost inicijative temelji se na jednostavnoj činjenici da sumnjiva ekipa s neta definitivno ne dolazi do svojih materijala googleovim pretragama, već isključivo chat sobama i privatnim porukama. Reagiranje policije na sumnjive web pretrage pretvorilo bi čitavu stvar u cirkus, nešto poput prijava lažnih požara s telefonske govornice. Otiđete do cybercafea, utipkate par ilegalnih sintagmi u searchbox, sjednete se u kafić preko puta i gledate odred murje kako utrčava.

Inače, Google je nedavno ponovno prošao kroz javni linč glede narušavanja privatnosti. Autić s kojim snimaju fotke za Streetview u Google Earthu, bilježio je ‘slučajno’ i online aktivnosti stanovnika ulice, točnije njihove SSID-jeve i MAC adrese. Ukratko podatke pomoću kojih se bilo tko može prištekati na njihovu bežičnu mrežu.

TAGOVIgoogle privatnost

Komentiraj