Report

Recimo NE točkama!

Banner300


Ako stavljaš točku na kraj poruke, grozna si osoba!

Piše , Objavljeno

Bonton kod slanja i primanja tekstualnih poruka još uvijek nije kristalno jasan, ali poprilično smo sigurni kako točka na kraju rečenice uglavnom ne znači ništa dobro.

poruke

Mnogi će reći kako je sve to stvar osnovnoškolskog obrazovanja i gramatike, ali stavljanje točke na kraju poruke, bilo u SMS-u ili na chatu, obično ostavlja dojam kako nešto nije u redu. Upitnik je upitnik, uskličnik jasno označava uzbuđenje, emoji uspijeva relativno dobro prikazati osjećaje, a ostavljenje kraja praznim se jednostavno smatra sasvim normalnim produktom modernog doba i svojevrsnim nevidljivim znakom kako razgovor i dalje traje. No ta točka, ta prokleta točka… ima nešto zlokobno u njoj, nešto što nam govori kako je razgovor završen, kako druga osoba više ne želi komunicirati ili kako je jednostavno nadrkana na nas. Zamisli da curi koja ti se sviđa pošalješ poruku: “Hoćemo večeras u kino?“, a ona ti odgovori: “Ne znam, vidjeti ću.” Kako biste vi protumačili takvu punktuaciju?

Upravo su se time pozabavili istraživači sa Sveučilišta u Binghamtonu, koji su na uzroku od 126 ispitanika proučavali kakav je njihov dojam kada na poruku “Jesi li za piće” dobiju dva identična odgovora, od kojih jedan završava točkom, a drugi bez ičega. Većina je ispitanika smatrala kako odgovori s točkom pokazuju manju iskrenost i želju sugovornika te se čak čine kao nešto što bi odgovorio robot ili osoba bez ikakvih emocija!

poruka

Dopisivanju nedostaje mnogo društvenih elemenata prisutnih u interakciji licem u lice“, objasnila je voditeljica istraživanja Celia Klin te nastavila: “Kada razgovaramo, lagano prenosimo društvene i emotivne informacije pogledima, izrazima lica, tonom, pauzama i drugim karakteristikama. Takve mehanizme očigledno ne možemo koristiti prilikom dopisivanja. Stoga je sasvim normalno da se ljudi prilikom dopisivanja koriste onim što im je dostupno – emojijima, namjernim krivim pisanjem riječi kako bi se simulirao određeni zvuk i rečeničnim znakovima.” Je li to uistinu tako ili se radi o još jednom bullshit istraživanju procijenite sami, ali mi i dalje tvrdimo kako ima nešto zlo u tim točkama…

TAGOVIchat dopisivanje društvene mreže društvo poruka punktuacija sms točka

Komentiraj