Report

‘Grad duhova' vrijedan preko 90 milijardi eura izgleda kao iz scene serije „Last of Us“. Pogledajte kako izgleda prazan grad

forest city u Maleziji, slikan iz zraka dronom
forest city u Maleziji, slikan iz zraka dronom Foto: YouTubescreenshot/@letzUploadit
Preko puta Singapura nalazi se projekt Forest City, kineska inicijativa za izgradnju 90 milijardi eura obalnog grada namijenjenog za smještaj milijuna ljudi. Forest City trebao je biti ekološki održiv grad s terenom za golf, vodenim parkom, restoranima i svim ostalim luksuznim stvarima koje su vam potrebne u gradu koji očekuje biti dob stotinama tisuća ljudi.

Najavljen još 2006., projekt je započeo 2016. kao pokušaj izgradnje ekološki prihvatljivog grada, no umjesto toga sagradili su jezivi grad duhova.

Kako je do svega toga došlo? Nakon iscrpnog istraživanja došli smo do zaključka kako je riječ o preoptimistično projektu. Naime, sagradili su optimističan grad koji bi u suštini imao sve što je potrebno, no kupnja nekretnina bila je namijenjena kineskom tržištu kao mogućnost kupnje drugog doma ili mjesta za odmor.

Pošto su nekretnine bile preskupe lokalnom stanovništvu, a inozemni kupci nisu „zagrizli“, cijeli projekt nije mogao nastaviti s financiranjem, a ono što je ostalo je jezivo prazno mjesto sa stepenicama koje nigdje ne voda i praznim trgovinama. Prodaji, uz cijene, nisu pomogle ni činjenice kako je grad izgrađen usred ničega, a tadašnja pandemija odmogla je cijeloj situaciji.

Sada kada je mjesto zanimljivo zbog svoje napuštenosti posjećuju ga urbani istraživači koji pričaju njegovu priču uz snimke napuštenih zgrada i ulica. Mjesto je idealno ako želite malo prostora za sebe i obožavatelj ste privatnosti, no voda je navodno puna krokodila, a pošto nitko tamo ne živi, ulična rasvjeta se ne pali tako da požurite kući čim padne mrak.