Report

Svemirski brijač

Banner300


Astrounaut otkriva kako je živjeti na Zemlji nakon života u svemiru

Piše , Objavljeno

Svi znamo koliko su pripreme i treninzi astronauta naporni i ekstremni, no malo tko se zapita kako je tim svemirskim kaubojima kada se vrate na Zemlju!?

astronaut

Biti astronaut ne može svatko. Potrebna je iznimno velika psiho-fizička sprema i amputacija onog dijela mozga odgovornog za paniku i strah, kako bi čovjek sjeo u limenu kantu, ispod koje leži gazilijun litara visoko zapaljivog goriva, bio katapultiran u svemir, te tamo nekoliko mjeseci brijao u bestežinskom ništavilu. O takvim iskustvima postoje bezbrojna svjedočanstva, ali pitanje na koje se rijetko odgovara i koje uvijek ostane nekako postrani je i definitivno jedno od zanimljivijih: kako je živjeti na Zemlji, kada se vratite iz svemira?

Bivši NASA astrounaut, i po svemu sudeći jedan jebeno cool lik, Garrett Reisman, nedavno je na Quori opisao svoja iskustva, neposredno nakon dolaska s 95-dnevnog odsjedanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Naravno, ono što je najočitije su prednosti svakodnevnog, modernog života, koje mi obični smrtnici uopće ne cijenimo, poput raznovrsne hrane, tuširanja i obavljanja nužde. No jedna od neobičnijih stvari jest ta, da je sve znatno teže jednom kada se vratite s tromjesečnog lebdenja u bestežinskom stanju. “Skinuo sam kacigu, i osjećao se kao da držim sidro U.S.S. Nimitza (op.a. nosač aviona)”, kaže Reisman o svojim prvim trenucima nakon slijetanja na Zemlju.”Izvrsno, pomislio sam, kako ću sada četkati zube? Četkica će mi biti previše teška!

Još jedna od posljedica (pre)duge izloženosti svemirskim uvjetima jest i problem s ravnotežom. Naime, nakon samo nekoliko dana u svemiru unutarnje uho/mozak skuže da nema smisla za održavanjem ravnoteže u bestežinskom stanju, te praktički isključe te senzore. Jednom, kada se vratite na Zemlju, vaše unutarnje uho ponovno proradi, no mozgu treba neko vrijeme da se rekalibrira, što znači mnogo ljuljanja, padanja i gotovo potpune bespomoćnosti!

Da, ovo je Reisman. Nadamo se da će svoja muda ostaviti znanosti, jer sigurno teže barem 2-3 kile

Da, ovo je Reisman. Nadamo se da će svoja muda ostaviti znanosti, jer sigurno teže barem 2-3 kile

Nakon otprilike sat vremena, bio sam spreman hodati oko Shuttlea na pisti Svemirskog centra Kennedy“, nastavlja svoju priču Reisman. “Čak sam bio spreman otići u lokalni bar sa svojim kolegama, i uspio pojesti pola cheeseburgera i popiti pola pive. Nakon moga drugoga leta, STS-132, koji je trajao svega dva tjedna, otišli smo u isti bar, gdje sam pojeo cijeli cheeseburger i popio cijelu pivu. Stoga, kada me ljudi pitaju koja je razlika između dugotrajnog i kratkotrajnog putovanja u svemir, imam mjerljivi odgovor: pola cheeseburgera i pola pive!

TAGOVIastronaut Axe svemir putovanje u svemir svemir svemirska postaja

Komentiraj