Report

da nam je noć u muzeju

Banner300


Čak i osobe koje ne vole kulturno i intelektualno uzdizanje će pohrliti u muzej špijunaže

Piše , Objavljeno

Braćo i sestre, ovo je muzej koji svakako želimo posjetiti jednom u životu. Vidjeli smo različitih muzeja, od povijesnih, prirodoslovnih, televizijskih, voštanih i jugonostalgičnih, ali ovo je jedan od onih koje stavljamo na vrh liste.

Naravno, nije nam uopće blizu, ali koga briga, imamo cijeli život da odradimo turu po Manhattanu, a dotad će se ovaj muzej napuniti još kojekakvim artefaktima.

Skyscape je muzej povijesti špijunaže i ne, u njemu nema James Bondovih Aston Martina ili preklopnih Nokia mobitela s tipkovnicom.

spyscape-muzej-new-york-03

Muzej je dizajnirao David Adjaye, britanski arhitekt, a u zgradu je uspio strpati sedam izložbenih prostora koji pružaju interaktivno iskustvo u poljima nadzora, enkripcije, prijevare, hakiranja i obavještajnih operacija. Zvuči fino, zvuči kao nešto gdje bismo mogli provesti nekoliko tjedana, u zasjedi promatrajući druge posjetitelje muzeja. Naravno uz pizzu i nekakav smeđi gazirani napitak, još nismo odlučilo koji točno.

spyscape-muzej-new-york-01

Šefica osoblja Shelby Prichard je izjavila za Metro kako se nada da će ljudi zbog posjeta ovom muzeju početi gledati na svijet drukčijim očima, ali i da će uvidjeti važnost špijunskog seta sposobnosti u svakodnevnom životu. Hej, Shelby, dovoljno dobro googleamo i stalkamo tuđe Instagram stories bez ikakvih tragova, molimo lijepo!

Muzej pokazuje kako je svijet špijunaže svuda oko nas. Adjayeova kompanija se udružila sa hakerima i bivšim obavještajcima kako bi dizajn bio što relevantniji, a unutra ima toliko različitih materijala da se bojimo i početi s nabrajanjem.

spyscape-muzej-new-york-04

Na kraju posjeta ćete dobiti test čiji rezultati će vas svrstati u jednu od 10 špijunskih uloga koje vam najviše odgovaraju. Divota. Samo da ne ispadnemo balkanski špijuni, sve ostalo može. Svakako bismo išli. A ti?

TAGOVIjames bond muzej skyscape špijun špijunaža

Komentiraj