Report

Ekološki teretni brod pomoću vjetra kreće u akciju! Cilj je energetsko očuvanje i zelenije pomorstvo

Veliki crveni teretni brod po imenu Pyxis Ocean
Veliki crveni teretni brod po imenu Pyxis Ocean Foto: Twitter screenshot/@iWish_2zmun
Veliki crveni teretni brod po imenu Pyxis Ocean, ovog mjeseca, krenuo je na svoje prvo putovanje, ali za razliku od većine, brod je djelomično pokretan vjetrom.

Brod, koji je unajmila američka brodarska tvrtka Cargill, naknadno je opremljen s dva WindWinga, riječ je o velikim čeličnim jedrima visokim 37,5 metara, koje je dizajnirala britanska tvrtka BAR Technologies, a proizveo partner za industrijalizaciju Yara Marine Technologies, prenosi nam CNN.

Pomorska industrija proizvede više od jedne milijarde tona ugljičnog dioksida svake godine, što čini gotovo 3% globalnih emisija uzrokovanih ljudskim djelovanjem. U srpnju se sektor obvezao smanjiti svoje zagađenje planeta grijanjem na nulu „do ili oko 2050. godine“, ističe CNN.

Korištenje vjetra jedan je od načina kako to mogu postići, Iako to nije novi koncept (jedrenjaci datiraju i do 5000 godina u povijest), posljednjih se godina pojavljuju nove tehnologije pogona uz pomoć vjetra. Tehnologije ogromnih zmajeva i rotora iskušane su na teretnim brodovima s ciljem smanjenja ovisnosti o dizelu, ali prema International Windship Association, danas postoji dvadesetak velikih komercijalnih plovila opremljenih pogonom na vjetar.

John Cooper, izvršni direktor BAR Technologies, za CNN, je rekao da je uključivanje tvrtke Cargill bilo ključno u stvaranju zamaha za WindWings. “Oni prednjače, a drugi ljudi s poštovanjem promatraju što rade”, rekao je i dodao „Veselimo se što ćemo podržati globalnu pomorsku industriju dok prelazi na zeleniji, čišći pogon i dizajn,“.