Report

Vrijeme ponosa i slave

Banner300


Evo što se sve bitno dogodilo za naših života

Piše , Objavljeno

Možda toga nisi niti svjestan/svjesna, ali ako si u 20-im ili 30-im godinama, tvoj je život bio bogatiji za neke epske događaje, pojave i ljude!

naslovnaPrije svega, želimo ti čestitati što si još uvijek živ ili živa, jer opstati kojih 20-ak, 30-ak ili više godine na ovoj planeti i nije toliko lagano koliko se na prvu čini. Ali eto, tebi je to uspjelo pa sada dijeliš sudbinu 6-7 milijardi ljudi i svjedočiš nekim prilično epskim i revolucionarnim stvarima. Teško je stoga objektivno sagledati sve ono što se dogodilo za vrijeme tvog života, a bez da ne pomisliš kako je “nekada bilo bolje” ili kako živiš u nekom dosadnom vremenskom periodu. Baci oko na neke od bitnijih stvari koje su se ostvarile od 70-ih godina prošlog stoljeća pa na dalje, a kojih vjerojatno nisi bio niti svjestan…

Ako si u svojim 30-ima (rođen između 1975. i 1985. godine)

Kažu da su to najbolje godine, kada si taman toliko zreo da nisi blesavi klinac, a još uvijek dovoljno mlad da možeš bez beda otići u noćni klub i ne osjećati svaku košticu kada zapuše malo jači vjetar. U ranim godinama tvog života su se izdogađale neke prilično velike stvari. Vrlo si vjerojatno živio u Jugoslaviji, a tvoji su slušali Novi val, Matu Mišu Kovača i Azru, pokušavajući od tetke iz Njemačke nekako nabaviti nešto malo kvalitetnije. Tamo negdje nekada je umro i stari kovač Tićo, a stvari su eksponencijalno krenule na gore.

tito

Ameri su se napokon izvukli iz Vijetnamskog rata, kojeg su izgubili iako će i dan-danas tvrditi kako je završilo X. Sony izdaje svoj Betamax, a JVC predstavlja VHS. Povijest je pokazala tko je tu popušio. Svijet je dobio i svoj prvi pravi ljetni blockbuster, danas kultne Ralje, a šmokljani u garaži su isfurali Apple II računalo. U kinima počinje igrati prvi nastavak iz danas vjerojatno najveće filmske franšize, Star Warsa. Sex Pistolsi svojim izdanjima započinju doba punka, a s druge se strane završava jedna era i to smrću velikog Elvisa Presleya, kojeg je u 42. godini života na klonji zadesio infarkt. Michael Jackson postaje velik, a pod zemlju prerano odlaze Sid Vicious i John Lennon. Na planeti uz tebe živi još 4,4 milijarde ljudi, a Ameri slave rođenje prve bebe iz epruvete. S emitiranjem kreće MTV, a oči svijeta su usmjerene prema epskom vjenčanju “obične” Diane i princa Charlesa. Čovječanstvo biva počašćeno još jednom krasnom bolešću, AIDS-om, ali i prvim Apple Macintosh računalom. Dakle, dupla nesreća? :) E da, i izumljeni su emoticoni/smiley!

ali

U kinima i na televiziji se osim Ralja i Star Warsa gledaju Groznica subotnje večeri i Briljantin, Charlijevi anđeli, Alien, E.T. i Muppeti. Završava era M*A*S*H-a, a započinje doba Saturday Night Livea, koji (ne)izravno utječe na klasike poput Ghostbustersa i Policajca s Beverly Hillsa. Osim Mile Hrnića i Đoa Maračića-Makija, sluša se Aerosmith, Black Sabbath, Kiss, David Bowie, Led Zeppelin, Pink Floyd, Rolling Stones i Alice Cooper. Oni malo nježniji pak biraju ABBA-u, Queen, Roda Stewarta, Stevieja Wondera, The Bee Gees, Lionela Richieja i The Police, a ima i onih koji totalno puše Wham!. Eh, nismo tu da sudimo, dok slušamo novu traku Justina Biebera…

zeppelin

Ako si u svojim 20-ima (rođen između 1985. i 1995. godine)

Znate kako kažu da su 30-e najbolje godine? E pa nisu, nego su to 20-e! Koga briga za pamet i životno iskustvo, kada pameti nemaš niti ti ona treba, a sve što želiš je zabavljati se i uživati u svakom trenutku. I što je najbolje, “zabavljati” se možeš svaki dan bez da tjednima nakon osjećaš posljedice! Na sreću, nisi u potpunosti svjestan svih strahota koje su se na ovim prostorima događale u ranim danima svog života, ali svakako si dijete rata. Jugoslavija se jednostavno urušila, a sve je to nekako bilo u skladu s velikim društveno-političko-ekonomskim previranjima u svijetu koja su obilježila to doba.

rat

Pad berlinskog zida i gotovo potpuni poraz komunizma promijenili su sve, ali bilo je tu i drugih zanimljivosti. Izumljen je mobitel, a klinci diljem svijeta su počeli rokati po prvom NES Nintendo sustavu. Počinje era Michaela Jordana i Mike Tysona, a na epskom Live Aid koncertu je skupljeno 50 milijuna dolara za gladne u Etiopiji. Svoju su premijeru doživjeli Simpsoni (koji i dalje idu!), a na velikoj pozornici droge se pojavljuje crack kokain. Toyota izbacuje svoj prvi Lexus, a svijet s tobom dijeli još 5 milijardi ljudi. Nintendo nastavlja dominaciju izbacivanjem Game Boy prijenosne konzole, a počinje širenje najljepše stvari naših života: interneta!

Internet connection

Ljubitelji malih i velikih ekrana uživaju u serijalu Povratak u budućnost i Crocodile Dundee, a i muškarci i žene se vlaže na Top Gun i Prljavi ples. Dobivamo po mnogima i najboljeg Batmana i kultni Goonies, a s emitiranjem počinju klasici poput Seinfelda i South Parka. Sluša se pop i electropop, a dominiraju Duran Duran, Madonna, Prince i Cher. Negdje tamo daleko se pojavljuju Kylie Minogue i Enya, U2 počinju svoj streloviti uzlet, a jedno kratko ljeto nas hladi i Vanilla Ice. Na sreću, nije sve tako sivo, jer svijet dobiva krasne depresivce poput Nirvane i Pearl Jama, a 1. ožujka 1994. godine je rođen jedan i jedini, najveći od najvećih, savršeni i ultimativni Justin Bieber. Pa vi recite da se ništa bitno nije dogodilo za naših života!

TAGOVI70's 80's 90's nostalgija povijest svijet

Komentiraj