Report

Banner300


Fingerboarding – To je sport za… nekoga!

Prije nego pomislite kako je riječ o nekoj perverziji koja uključuje guranje prstiju u raznorazne otvore, sredite se. Nismo mi takav sajt!

Piše , Objavljeno

To jest, nije da baš nismo takav sajt već smo takve (i još gore) perverzije odavno obradili u našem Velikom rječniku seksualnih perverzija i to je iza nas.

fingerboarder u akciji

fingerboarder u akciji

Danas ćemo se baviti starom disciplinom zvanom “fingerboarding” ili “fingerskating” koja je u svijetu hit već dugi niz godina, ali kod nas korijeni još uvijek nisu pušteni. Ne vidimo neki smisleni razlog da takve discipline zažive, ali ako smo prigrlili ritualno žderanje janjetine, odlazak na koncerte MPT-a i boćanje, ne vidimo razlog da i ova zanimacija u našim krajevima ne naiđe na plodno tlo.

O čemu je uopće riječ? Dakle, ista priča kao i kod skejtanja, ali ovog puta to radite prstima na malenom bordu u prosjeku dugom 96 milimetara. No, da previše ne piskaramo pogledajte to na primjeru u novom spotu grupe Atomsphere “You” u kojem apsolutni car fingerboardanja Taylor Rosenbauer pokazuje kako se to radi.

fingerboarding daske

fingerboarding daske

Ovaj je cirkus nastao još ranih sedamdesetih kada su prvi puta napravljene minijaturne i sasvim funkcionalne verzije bordova koje su isprva služile kao privjesci za ključeve. Tech Decks su prema tvrdnjama starih iskusnjara i dalje broj 1 po pitanju proizvodnje fingerbordova, a povijest i Wikipedia tvrde da su oni zaslužni i za prve bordove koji se mogu koristiti u istom opsegu u kojem ih koristimo danas.

Podučit ćemo vas i nekim pravilima da uokolo ne glavinjate kao jazavci u dimu. Srednjak stavljate na stražnji dio skejta dok kažiprst stoji na prednjem dijelu i… To je to! I to je upravo ono što i mi znamo o ovoj čudnovatoj zanimaciji čudnovatih ljudi koji se bave pizdarijama. No, možemo razumjeti zašto bi netko prakticirao fingerboarding jer u svakom je slučaju zanimljiviji od žongliranja kovanice od 5 kuna prstima.

Kako izvesti neke zajebanije trikove

fingerboarding

fingerboarding

I baš kao i svaka čudnovata zanimacija i ova često poprima čudne razmjere. Naime, kao što je to slučaj i s maketarima i ostalim frikovima koji se bave minijaturama i fingerborderi prave male poligone na kojima izvode raznorazne trikove i to onda snimaju kamerama i stavljaju na YouTube gdje se postoji poprilično velika zajednica zaljubljenika. Sport je iznimno popularan u Njemačkoj, Engleskoj i Americi gdje se, kao što ste mogli i pretpostaviti, održavaju kontesti. Nadalje, i to je industrija koja se razvija pa raspolažemo brojkom od 120 milijuna dolara koju je fingerboard industrija ostvarila u 1999. Nije to zajebancija, braco!
Da ne zaboravimo, postoji i fingersnowboarding, ali o tome sljedeći put… To jest, nikad!

Posjetite Fingerboard Weekly

TAGOVIfingerboarding skate sport

Komentiraj