Report

a di smo?

Banner300


Japanci ponovno imaju najjaču putovnicu na svijetu, a gdje smo mi?

Piše , Objavljeno

Da, opet su prvi. Japanska putovnica otvara vam (skoro) sva vrata svijeta, tvrdi Henley Passport Index, koji periodički objavljuje listu putovnica i ugleda kojeg imaju u svijetu. Ako ste slučajno baš vi sretnik (niste) s pasošem ove dalekoistočne zemlje, možete ući u čak 190 zemalja svijeta bez vize ili s vizom po dolasku. Da su azijski dokument na cijeni dokazuju i Južna Koreja te Singapur, koji dijele drugo mjesto na ljestvici sa samo jednom državom manje. U top 5 ubacile su se još i europske velesile Njemačka i Francuska sa 188 zemalja na popisu.

Podaci se apdejtaju početkom svake godine, a vodeće zemlje već su godinama standardno pri vrhu. Japan je obranio lanjsku travel-friendly titulu, a zanimljivo je kako je Kina skočila čak 20-ak mjesta od posljednjeg checkpointa, dok je negativan trend vidljiv u slučajevima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Oboje ustvari logično s obzirom na recentna geopolitička zbivanja. Osim što pokazuje otvorenost zemalja i njihove diplomatske veze u svijetu, ovaj indeks zanimljivo je pratiti i iz ekonomske perspektive, s obzirom na to da je jasno kako globalizacija, slobodno kretanje i suradnja na poslovnom planu donose mnogo dobiti za sve uključene, i to ne samo financijske.

.

Azijske brzorastuće ekonomske sile i na ovom indeksu jasno pokazuju koliko napreduju i proaktivno pristupaju vanjskim poslovima, što se ne može reći za neke od zemalja koje pripadaju istom kontinentu, ali i dijametralno suprotno uređenim zemljama. Tako su, primjerice, na samom dnu ove liste već godinama tradicionalno Irak, Afganistan, Pakistan, Sirija, Jemen, u neuglednom društvu nekih od najnerazvijenijih afričkih zemalja.

Dobro, a gdje smo tu mi?

S osrednjih 168 zemalja na listi dijelimo 45. mjesto s europskim liliputancima Andorom i San Marinom. Naravno, za veći dio svijeta ovo je iznadprosječan rezultat, ali u usporedbi s ostalim zemljama članicama Europske Unije jasno je da se nemamo pretjerano čime za pohvaliti. Naprotiv, sve EU zemlje na ovoj ljestvici stoje bolje od Hrvatske, a mi se eventualno možemo preseravati boljim rezultatom od susjeda Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i okolnog ‘biranog društva’. Ispred Hrvatske su sve one zemlje koje možete pretpostaviti, ali i Bugarska, Rumunjska te nekoliko vodećih južnoameričkih zemalja poput Brazila, Argentine i Čilea.

Iako Hrvatska nije napredovala u odnosu na 2018. godinu, dapače, pali smo za jednu zemlju na listi, činjenica je kako se stanje iz godine u godinu poboljšava i povezanost povećava. U vrijeme prve objave indeksa iz 2006. godine, prosječan putnik mogao je bez vize ili s vizom po dolasku posjetiti 58 stranih zemalja u svijetu, dok je danas ta brojka gotovo dvostruko veća i iznosi 107.

.

Pošto smo zadnji među relevantnijima, možemo bar likovati kad susjedu ‘crkne krava’, što ionako vrlo uspješno uobičavamo desetljećima, ako ne i stoljećima na ovom podneblju. Tako bi veliku pomutnju u dosadašnjim kretanjima indeksa trebao donijeti Brexit, neizbježna tema posljednjih dana, ali i mjeseci, koji će zasigurno ugroziti trenutačni rejting Britanaca. Ipak, ono puno važnije, mogao bi im vrlo lako donijeti i ozbiljan ekonomski kolaps, koji će se odraziti i na druge zemlje unije, a što nije nešto što možemo samo tako ignorirati. Ipak smo mi sad njihovi mrski susjedi iz Dublina, Corka i Galwaya.

TAGOVIhrvatska putovnica japanska putovnica pb Putovanja putovnica

Komentiraj