Report

Kako ćemo se uništiti

Banner300


Ljudska vrsta će izumrijeti, a sada znamo i kako

Piše , Objavljeno

Do prije 100 godina najveće su nam brige bile raznorazne boleštine, prije 50 godina je svijet treperio pred silom nuklearnog naoružanja, a danas nam prijeti nekontrolirani napredak tehnologije. Trebamo li se bojati?

nuklearna eksplozija

Kao vrsta, možemo s ponosom reći da smo preživjeli svašta, evoluirali, zagospodarili planetom, pobili gotovo sve živo, te iscrpili ono neživo. Nekoć smo se tako bojali virusa, a danas smo i sami jedan takav parazit, daleko opasniji od primjerice, zločestog HIV-a. Zato smo vjerojatno postali i malo bahati, misleći da će čovječanstvo na ovom (ili nekoj drugom) planetu opstajati do kraja postojanja svemira. No na (ne)sreću, postoji grupa znanstvenika koja ne misli tako.

Okupljeni u Institut za budućnost čovječanstva pri Sveučilištu Oxford, matematičari, filozofi i znanstvenici iz cijeloga svijeta vrlo ozbiljno promišljaju o budućnosti naše vrste. Nedavno su tako izdali publikaciju naziva Egzistencijalni rizici kao globalni prioritet, u kojoj još jednom pokušavaju upozoriti sveopću javnost, a prvenstveno svjetske moćnike, da letimo malo preblizu Suncu, i da bi se uskoro mogli srušiti. Vjerojatnost da će ih netko uistinu i poslušati mi u Idesh! redakciji procjenjujemo sa 1/ (beskonačno+1). I oni sami su toga svjesni, a voditelj ovog projekta, Nick Bostrom posprdno napominje: “Prošle godine je bilo više znanstvenih članaka o snowboardingu i balegarima, nego o ovoj tematici“.

nick bostromDr. Bostrom u trenutku kad se zapitao treba li se i dalje treba baviti izumiranjem čovječanstva, ili je vrijeme da prijeđe na sistematsku analizu back flipa i 720˙C spina

No, mi ćemo se pridružiti borbi ovih neshvaćenih znanstvenika (čiji se institut nalazi iznad teretane, što je bolje jedino od podruma), te ukratko reći čega se to moramo bojati. Ali prvo malo vedrije vijesti. Dr. Bostrom kaže da se, što se tiče izumiranja, ne moramo bojati niti nekih katastrofalnih prirodnih pojava (vulkani, udari svemirskih tijela, Godzilla…), virusa, a bome niti nuklearnog rata.

Naime, vrlo je mala vjerojatnost da će se u skorijoj budućnosti nešto grdo desiti našoj Zemljici od strane majke prirode, viruse smo uspjevali preživjeti i prije moderne medicine, a nuklearni rat, premda katastrofalan, ipak ne bi značio konačni kraj ljudske vrste. Ono čega se moramo bojati, kaže Bostrom, jest ono što ne poznajemo dovoljno. Ukratko, mi smo dijete koje u ruci drži napunjeni pištolj, i samo je pitanje vremena kad će puknuti. Pa evo nekoliko najvjerojatnijih scenarija, koje smo malo razvedrili filmskim referencama.

Sintetička biologija i biotehnologija

Viđena u filmovima: Splice, Muha, Jurassic Park, Evolucija, Resident Evil, Outbreak, Blade Runner, Robocop

resident evilPočne s običnim faceliftingom i nisi se niti okrenuo, a već izgledaš ovako…

Ljudi su oduvijek voljeli prčkati i mijenjati nešto na sebi i oko sebe, a u zadnjih nekoliko desetljeća smo napokon usavršili alate kojima to možemo raditi na staničnoj razini. Bilo da je riječ o pokušajima poboljšavanja našeg tijela (vrlo česta tematika cyberpunk filmova), bilo da to radimo s izumrlim ili nikad postojećim bićima (Muha, Jurassic Park) ili pak neke stvari jednostavno izmaknu kontroli (svi filmovi o virusima ikada, jer nikada ne naprave virus koji recimo, čini glazbu Nicki Minaj slušljivom), uvijek na kraju netko mora platiti cijenu. Svi znamo kakve kontroverze su oko GMO hrane, a zamislite samo što će biti za par godina, kada se počnu masovno koristiti umjetni organi i dizajnirani fetusi.

Nanotehnologija

Viđena u filmovima: Star Trek serijal, I, Robot, Dan kada je Zemlja stala (remake), G.I.Joe, Fantastično putovanje, Virtuosity, Inner Space

dan kad je zemlja stalaFilm je Dan kada je Zemlja stala, a ovo je stadion koji upravo proždire vojska nanobota, pritom se samoreplicirajući. Pa se ti igraj s takvim stvarima…

Nanotehnolgija je vrlo opširna grana znanosti koja se u svom općem obliku bavi česticama na nano razini (milijarditi dio metra), a nama je nekako najzanimljiviji i najpoznatiji dio o malenim robotima koje pustimo u krvotok, i onda oni tamo popravljaju, liječe i mijenjaju što treba zamijeniti. Ako i kao laici malo razmislimo o nanobotima koji mogu raditi s našim tijelom što god požele, a pritom u nekom SF scenariju imaju i mogućnost samoreplikacije, možemo s pravom biti zabrinuti za naše postojanje.

Umjetna inteligencija

Viđena u filmovima: 2001: Svemirska odiseja, Terminator serijal, Matrix serijal, Blade Runner, Alien serijal, Star Trek serijal, A.I., Tron, I, Robot

matricaPrvo je bio Gangnam Style, zatim Harlem Shake, a onda je došla Matrica!

Alfa i omega svih legitimnih strahova od tehnologije jest upravo umjetna inteligencija. Roboti i računala su već danas na toliko visokoj razini, da je samo pitanje vremena kada će neko od super računala povezanih na internet shvatiti da ne mora biti rob običnim organskim dvonošcima, nego da je bolji, pametniji i jači, i da je vrijeme da zavlada svijetom. Tu treba posebno izdvojiti Skynet i njegove Terminatore, te naravno Matricu, koji su već, barem što se tiče filmova, uspjeli od čovječanstva učiniti šačicu preživjelih. Nije nikakva znanstvena fantastika da je umjetna inteligencija praktički nadomak ruke, i da znanstvenici diljem svijeta rade na njezinoj realizaciji, ne pitajući pritom nikoga da li je to stvarno pametno i neophodno za naše postojanje. Ako se nas pita, inteligentni roboti koji mogu podignuti automobil jednom rukom ne čine baš idealne sugrađane.

wall eAko nas netko već mora uništiti, neka to bude Wall-E

Naravno, sve ove tri velike grupacije su međusobno povezane i jedna može, i vjerojatno i hoće, slijediti drugu, tako da pitanje nije hoće li se nešto od toga dogoditi, nego kada. Za naše postojanje je bolje da u tom trenutku postoji jedan veliki crveni gumb na kojem piše “Shut down”, jer u protivnom, da se poetski izrazimo: najebali smo!

TAGOVIapokalipsa nanotehnologija roboti sf Umjetna inteligencija

Komentiraj