Report

Mačja posla

Banner300


Mačke obožavaju kutije, a znanstvenici tvrde kako napokon znaju i zašto!

Piše , Objavljeno

Svaki je mačkoljubac dobro upoznat s mističnom ljubavi njegovog kućnog ljubimca i obične kartonske kutije, a neke nove teorije možda daju odgovore na pitanje zašto je to tako.

maca 1Bilo da se radi o tigrovima i lavovima ili običnim kućnim macama, životinje iz porodice Felidae obožavaju kutije i bilo kakve druge rupe u koje se mogu sklupčati i lagano chillati bez ikakve brige i pameti. Svatko tko je ikada imao mačku dobro je upoznat s ovom njihovom ovisnošću, a nema šanse da u kuću ili stan ufurate nekakvu kartonsku ambalažu i da vašoj čupavoj mezimici ona nekako promakne. Prvo će malo njuškati, onda će krenuti zabijati glavu u rubove da bi na kraju elegantno (ili manje elegantno, ali beskonačno smješnije) skočila unutra, izvalila se i pogledala vas onim “kaj, imaš nekih problema?” pogledom. Kao i opsesija lovom na crvene točkice lasera ili neshvatljive “žute minute” kada iz čista mira polude u četiri ujutro, i ovaj nam je ritual bio misterija, ali možda napokon imamo neke odgovore!

10957609_10152775183438251_176630117_nZnanstvenici i veterinari već dobrih 50 godina sustavno proučavaju navike mačaka, jedne od najnepredvidljivijih i najtvrdoglavijih životinjskih vrsta, a u posebnom je fokusu upravo njihova ljubav prema kutijama, rupama i drugim zaštićenim prostorima. Najčvršća teorija tako u obzir uzima jednu od bitnih karakteristika svih mačaka: one ne vole sukobe i u pravilu će ih pokušati izbjeći na svaki mogući način. To vrijedi i za mrcinu poput tigra, ali i za vašeg perzijanera Generala Brku. A što mačke rade kada žele izbjeći sukob? Bježe! Stres koji se tom prilikom javlja smanjuju potragom za prirodnim ili umjetnim zaklonom, a grmlje i drveće im u našim domovima vrlo lako može zamijeniti obična kutija za cipele. Znači li to da je vaša mačka anksiozna iako ju svakodnevno obasipate neizmjernom ljubavlju i pokušavate joj stvoriti siguran dom? Nikako, ali njihovi su prirodni instinkti i dalje itekako aktivni pa će u nedostatku prave opasnosti iz čistog gušta isprobati kakav je život u prekrasnom kartonskom “dvorcu”.

Mačke u kutijama – video kompilacija:

Velike mačke u velikim kutijama – video:

Druga teorija također drži vodu, a po njoj je razlog ljubavi mačaka i kutija čisto biološki: potreba za toplinom. Mačkama je tako termoneutralna zona između 30 i 36°C, što znači kako se one najbolje osjećaju upravo u tom temperaturnom intervalu. Za nas ljude je to prava muka i razlog zbog kojeg kupujemo klima uređaje pošto mi najbolje funkcioniramo na između 22 i 25°C iliti na sobnoj temperaturi. Jednostavna matematika tako nalaže kako je mačkama u kućama i stanovima gotovo uvijek (lagano) hladno! Upravo će zato pokušati pronaći neki relativno zatvoreni prostor, a što je on manji to bolje. Tada je maca primorana sklupčani se i na taj način štedjeti energiju, a pokazalo se kako su kartonske kutije kao solidni izolator najidealnije za ovakav pothvat. Nama se obje teorije čine kao itekako moguće, ali s mačkama se nikada ne zna… zato ih i volimo!

TAGOVIkućna mačka kućni ljubimci kutija lav mačje navike mačke mačke i kutije tigar životinje

Komentiraj