Report

Pošto gram metalnog vodika?

Banner300


“Metalni vodik” je napokon stvoren, a odmah je postao najrjeđi i najpoželjniji materijal na Zemlji

Već više od stotinu godina znanstvenici teoriziraju o postojanju metalnog vodika, a sada smo napokon dosegli taj stadij tehnološkog napretka da ga možemo i stvoriti.

Piše , Objavljeno

Dugo se o tome nagađalo i teoriziralo, a sada su znanstvenici sa Sveučilišta Harvard pod vodstvom profesora Thomasa D. Cabota napokon uspjeli u laboratoriju stvoriti taj mitski materijal: metalni vodik. Radi se o svojevrsnom svetom gralu visokotlačne fizike, a prvi je to takav primjer metalnog vodika na našoj planeti, a koliko nam je za sada poznato, i u svemiru.

Ovaj je nevjerojatan oblik materije stvoren jednako nevjerojatnim postupkom koji tek sadašnja tehnologija omogućuje, a zahtijeva tlačenje vodika pod 495 gigapaskala, što je tlak veći nego u središtu naše planete. U procesu su korištena dva sintetska dijamanta oblikovana reaktivnim ionima kako bi se uklonio tanki površinski sloj s mogućim nečistoćama i defektima, a zatim su dijamanti obloženi tankim slojem aluminijevog oksida kako bi se spriječilo da vodik reagira i difuzira se u kristale. Ogroman pritisak je uzrokovao raspad vodika što je dovelo do nastanka atomskog vodika koji je pak – metal. Ono što je posebno bitno jest da je novonastali materijal ostao stabilan nakon procesa, što je ključno za njegovu daljnju proizvodnju i primjenu.

vodik 1

A primjena je u najmanju ruku itekako moguća i korisna. Prije svega, tu je mogućnost stvaranja supervodiča na sobnoj temperaturi, što bi revolucionariziralo elektroniku i distribuciju električne energije (koje se sada prijenosom rasipa čak 15%), omogućilo nove opcije prijevoza poput levitirajućih vlakova, a ako se kojim slučajem ovaj metalni vodik ponovno vrati u stanje molekularnog vodika, dolazi do otpuštanje ogromne količine energije što bi moglo dovesti do primjene u pogonskim motorima i možda stvoriti alternativu za putovanje svemirskim prostranstvima. Jasno je stoga koliko je ovo bitno otkriće, a sada je na znanosti da otkrije kako na jeftin i relativno lagan način stvoriti veće količine ovog unikatnog materijala!

TAGOVImaterijal metal metalni vodik revolucija supervodič tlak vodik

Komentiraj