Report

Banner300


Najveće pljačke

Svakom od nas povremeno sine neka luda ideja za savršenu pljačku. Naravno, za razliku od ovdje navedenih, ne usudimo se provesti naum u djelo.

Piše , Objavljeno

Velike pljačke oduvijek prati romantična nota. Svi se ponekad zapitaju, kako bi to bilo, svi se potajno dive onima kojima je pošlo za rukom preko noći steći veliko bogatstvo i zbrisati daleko od ruke zakona (ne, ne mislimo na Zagorca). Ipak, rijetki su oni koji su svoj plijen uspjeli i zadržati, a često su pali na najbanalnijim stvarima. Mislite da vas sendvič sa zimskom ne može strpati u zatvor na deset godina? Promislite ponovno i doznajte sve o nekim od najvećih pljački u povijesti.

Pljačka Bank of America

Gdje:New York, World Trade Center
Kada:1998. godine
Koliko:1,6 milijuna američkih dolara

u wtc-u je bilo sjedište bank of america

u wtc-u je bilo sjedište bank of america

Kako:Trojica pljačkaša iznenadila su čuvare i oteli 1,6 milijuna dolara namijenjenih podružnicama Bank of America. Na prvi pogled, genijalna pljačka, ali happy end je izostao zbog vrlo glupog poteza.
Ralph Guarino bio je mafijaš u usponu, pripadnik obitelji DeCavalcante, i odlučio je izvesti pljačku stoljeća, u prvom redu motiviran skupim prohtjevima svoje curke koja se nije zadovoljavala kuhinjom njegove mame i sobom u podrumu obiteljske kuće u Queensu. Pretpostavljao je da centrala banke raspolaže velikom količinom love, ali prave informacije dobio je od svojeg prijatelja Salvatorea Calciana koji je radio u World Trade Centru.
Salvatore je znao sve o pošiljkama novca, ali o sigurnosnim mjerama koje su u “Blizancima” pooštrene nakon bombaškog napada izvršenog 1993. godine. Sal je dobro znao da je svaki kutak zgrade u kadru sigurnosnih kamera, te da svatko u zgradi nosi identifikacijske kartice. Salvatore je Ralphu dao detaljne informacije o prijenosu love, pa su Ralph, Richie Gillette poznati ovisnik o cracku i teški kriminalac, te njegova dva prijatelja Melvin Folk i Mike Reed, obojica narkomani i alkoholičari, isplanirali ambicioznu ali traljavo izvedenu pljačku.

U srijedu, 14. siječnja 1998. godine, blindirani kombi stigao je u garažu WTC-a. Dvojica čuvara ostala su u kombiju, a druga dvojica naoružanih čuvara nosili su novac na 11. kat. Istovremeno, pljačkaši su ušli u zgradu. Jedino je Richie Gillette bio dovoljno pametan da navuče kapuljaču preko glave, dok su ostali spremno pozirali za kamere. Skijaške maske su preko lica navukli tek kada su ušli u lift i krenuli na 11. kat gdje su dočekali lift s dragocjenim teretom i prilično iznenađenim čuvarima, ali i čistačem koji se tu slučajno zatekao. Ipak, upravo im je čistač pomogao, jer je dodatno zbunio čuvare svojim uplašenim plakanjem i moljakanjem, pa su pljačkaši brzo razoružali i vezali čuvare. Nekoliko minuta kasnije, zadovoljni Ralph dočekao je svoje pajdaše pred ulazom u WTC pa su zajedno zbrisali.

Budući da su njihove fotke ubrzo bile po svim medijima, pljačkaši su ubrzo pohapšeni. U dražima slobode neko kratko vrijeme uživao je jedino Ralph Guarino, ali murija je bila svjesna da trojica glupih narkomana nikako nisu mogla samostalno isplanirati i izvesti ovakav job, pa su tražili “mozak” operacije. FBI ga je ubrzo pokupio u njegovom domu, budući da su ga njegovi pajdaši otkucali. Ipak, Ralph je uspio ublažiti svoju kaznu jer je surađivao s policijom u istrazi obitelji DeCavalcante.

Velika pljačka dijamanata u Antwerpernu

Gdje:Centar dijamanata, Antwerpen, Belgija
Kada:2003. godine
Koliko:100 milijuna dolara u dijamantima

Kako:Radi se o vjerojatno najkompleksnijoj pljački u povijesti kriminalnog svijeta. Cilj je bio antverpenski Centar dijamanata u čijih se 160 sefova čuvaju nepoznate ali enormne količine dijamanata. Skupina pljačkaša ispraznila je 123 sefa i upisala se u pljačkašku povijest.

Leonardo Notarbartolo

Leonardo Notarbartolo

Leonardo Notarbartolo i njegovih četvero partnera iznajmili su poslovni prostor u zgradi u kojoj se centar nalazi već dvije godine prije pljačke. Minuciozni pljačkaši to su vrijeme iskoristili da do u detalje isplaniraju najveću pljačku dijamanata u povijesti. Analizirali su dva milijuna dolara vrijedan sigurnosni sustav i naučili kako ga mogu neutralizirati, ukrali su i duplicirali ključeve sefova. Na dan pljačke, 16. veljače 2003. godine, uspjeli su onesposobiti alarme, te su se elegantno ušetali u sefove gdje su u miru skupili 100 milijuna dolara vrijedne svjetlucajuće kamenčiće. Nakon pljačke zamijenili su snimke sigurnosnih kamera.
Za pljačku se nije ni znalo dok 36 sati kasnije službenici nisu ušli u sefove i pronašli samo razbacane kasliće i papire. Policija je mogla zaključiti jedno da se radi o poslu iznutra, jer nitko izvana ne bi mogao biti tako dobro upoznat sa sigurnosnim sustavom. Lopovi su bili tako dobro upućeni da su uz dijamante pokupili i dokumente koji su potvrđivali njihovu autentičnost.

Na prvi su trag doslovce nabasali kada je kilometrima dalje pronađeno nekoliko vreća u kojima su bili razni dokumenti i kazete sigurnosnih kamera iz centra, ali i napola pojeden sendvič. Upravo je sendvič postao krunski dokaz jer je na njemu pronađen DNA Leonarda Notarbartola, trgovca dijamantima koji je bio nositelj najma jednog ureda u opljačkanoj zgradi. S njim i ovim poslom, povezani su Ferdinando Finotto, Elio D’Onorio, Pietro Tavano i Antonio Falleti. Koliko god tražili, nismo uspjeli pronaći podatak je li ekipa na kraju i osuđena za pljačku, ali znamo da dijamanti nisu pronađeni.

Velika pljačka vlaka

Gdje:Ledburn, Engleska, Velika Britanija
Kada:1963. godine
Koliko:2,6 milijuna funti

opljačkani vlak i biggs u mlađim danima

opljačkani vlak i biggs u mlađim danima

Kako:Kada je 8. kolovoza 1963. godine zbog crvenog svjetla na semaforu kolovođa zaustavio poštanski vlak na Searsovom prijelazu nije mogao znati da će njegov vlak uskoro ući u povijest. Da je malo bolje pogledao na semafor, možda bi primijetio da je upaljeno zeleno svijetlo prekriveno kožnom rukavicom, a da crveno svijetli jer je priključeno na malu bateriju. Pljačkaši su uskoro zaskočili strojovođu i suvozača, te ih natjerali da vlak prevezu na mjesto gdje ih je čekao ostatak ekipe i vojni kamion u kojeg su ukrcali dragocjeni teret, 2.631,784 funti u novčanicama od jedne, pet i deset funti. U današnjem novcu, plijen bi vrijedio oko 40 milijuna funti.
Petnaestoricu pljačkaša predvodio je Bruce Reynolds, a među njima bio je i legendarni bjegunac od ruke zakona, Ronnie Biggs. Njegov zadatak bio je tek da vrbuje iskusnog strojovođu koji je trebao prevesti kompoziciju na mjesto sastanka, i zapravo nije igrao ključnu ulogu u pljački budući da ga je Reynolds smatrao glupavim. Ipak, do danas neidentificirani strojovođa, prozvan Stan Agate, nije znao upravljati dizel lokomotivom, pa je izvorni vozač preuzeo “volan”. Pljačkaši su otkačili suvišne vagone i vlak je odvezen na mjesto gdje ga je dočekao ostatak ekipe i novac je prebačen u kamion. Uz poštu, jedina žrtva pljačke bio je strojovođa koji je dobio željeznom šipkom po glavi.

Na osnovi anonimne dojave, policija je pet dana nakon pljačke došla na napuštenu farmu gdje su pronašli otiske prstiju pljačkaša, među ostalim i na ploči za Monopoly kojeg su dečki igrali s pravom lovom. Uskoro je policija, jednog po jednog, pohapsila trinaestoricu identificiranih pljačkaša, te su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Dvojica nisu nikad identificirani, pa niti pronađeni.

Ronnie Biggs pobjegao je iz zatvora 15 mjeseci nakon osude. Bijeg i kasnije skrivanje od zakona olakšao mu je značajan dio plijena iz pljačke. Dugo je živio u Adelaideu u Australiji, zatim u Melbourneu, a zadnje godine bijega od duge ruke zakona proveo je u brazilskom Riju de Janeiru gdje je bio zaštićen od izručenja budući da je imao dijete s Brazilkom. Ipak, bolestan i dekintiran, u 71. godini života odlučio se vratiti u Englesku i odslužiti kaznu. Sljedeće godine izlazi pred komisiju za uvjetno otpuštanje.

Bruce Reynolds, mozak operacije, također je dugo uživao u slobodi izbjegavajući uhićenje i skrivajući se po cijelom svijetu. šest godina nakon pljačke vratio se kući i odslužio desetgodišnju zatvorsku kaznu. Nakon izlaska objavio je uspješnu autobiografiju.

Naravno, to nisu sve velike pljačke. Uskoro ćemo obraditi još neke smjele pljačke, ali otkriti ćemo vam koja je to najveća pljačka u povijesti (ako ne brojimo hrvatsku privatizaciju) u kojoj je ukradena čak milijarda dolara.

TAGOVIantwerpen bank of america Bruce Reynolds dijamanti kriminal Leonardo Notarbartolo lopovi novac pljačka Ralph Guarino ronnie biggs

Komentiraj