Report

leti leti leti

Banner300


NASA potrošila 20 milijuna dolara za tiši supersonični putnički zrakoplov

Piše , Objavljeno

NASA je Lockheed Martin nagradila s 20 milijuna dolara za dizajn nove supersonične* letjelice.

supersonična letjelica = brža od zvuka

Screenshot_72

NASA želi tiše letjelice kako bi omogućili ponovno pokretanje komercijalnog sektora letenja supersoničnim brzinama. 1947. godine je Chuck Yeager probio zvučni zid u zrakoplovu Bell X-1 (što se može vidjeti u vrhunskom filmu Right Stuff koji je inspirirao i Christophera Nolana da napravi Interstellar), a 2030-ih bismo mogli doživjeti i komercijalno letenje kroz zvučni zid.

Lockheed Martinova letjelica će biti 50 posto manja od današnjih komercijalnih zrakoplova, a vrlo vjerojatno će imati i pilota.

Screenshot_71

NASA je od prošle godine skupljala koncepte, a poseban naglasak je stavljen na zrakoplove koji mogu probiti zvučni zid bez stvaranja zaglušujućih soničnih eksplozija. Zagađenje bukom je jedna od glavnih barijera razvijanju komercijalnih letova ovakve prirode. Concorde je bio supersonični zrakoplov, ali je 2003. godine umirovljen jer – nije bio dovoljno komercijalan, a bio je i glasan. Analogna unutrašnjost kokpita je zastarjela i nije updateana od sedamdesetih godina, a zrakoplovne kompanije su shvatile da mogu više zaraditi od subsoničnih letova.

“NASA naporno radi kako bismo letjeli zelenije, sigurnije i tiše.” NASA-in administrator Charles Bolden

Lockheed Martinov Concorde bi trebao proizvoditi “sonični tup” umjesto sonične eksplozije – koji bi trebao biti puno tiši, nekim ljudima i gotovo nezamjetan.

Radovi na preliminarnom dizajnu letjelice će biti provođeni u NASA-inom Langley istraživačkom centru u Hamptonu u saveznoj državi Virginiji. Ovisno o financiranju, testovi su planirani do 2020. godine.

TAGOVIavion Elon Musk nasa svemir

Komentiraj