Report

not fun facts

Banner300


Nekad su prankovi samo debilni, a nekad su i kršenje zakona – gdje je granica?

Piše , Objavljeno

Živimo u 2019. godini, u kojoj YouTuberi mogu sve što požele i zamisle, cijeli svijet je njihov iiii … pa i ne baš. Na teži je to način naučio izvjesni Max Lee. Samo ime ne znači nam ništa, kao ni vjerojatno vama, ali radi se o klincu čiji je kanal poprilično popularan na Tajvanu, a otac mu je tamo poznati glumac. Mladić je odlučio kako je njegov 24 Hour Overnight Challenge in IKEA dobra ideja pa je tako u odajama popularne trgovine namještajem prenoćio, točnije proveo puna 24 sata. U videu kojeg je objavio može se vidjeti Leeja kako spava na kauču, nuždu obavlja u wc-u izložene kupaonice, a bez problema se za kamere skinuo i simulirao tuširanje. Sve za dragocjene followere, naravno. Zaposlenik za čije je smjene izveo performans, dobio je navodno ‘po prstima’, a nakon što je IKEA saznala za objavljeni video, klinca su prijavili pa ga je policija ubrzo privela.

.

I mnogi su likovali, a da budemo iskreni – potpuno s pravom. Kojekakvi YouTuberi i influenceri definitivno si u današnje vrijeme dopuštaju previše. Uz rizik da ćemo pomalo zvučati kao neki stari prdonje, stvari su jednostavno otišle predaleko. Klinci misle da ne postoji granica između (najčešće loše) šale i zakona, a sve je podređeno klikovima, viewsima, lajkovima i subscribeovima. Nećemo vam sad prodavati priču kako je bolje za tinejdžere da se pikulaju u haustoru socijalističkog nebodera ili igraju lopova i pandura jer će tako postati bolji ljudi, ali odrastanje u 2010.-ima nudi puno čari, ali i potencijalnih nevolja.

Da ne ispadne kako su samo tinejdžeri problematični na internetu, poznati YouTuberi nerijetko su u 30-ima, pa i stariji. Uostalom, jedan od pionira viralnih prankova, Remi Gaillard, nije baš u cvijetu mladosti. Ipak, simpatični Francuz u mnogočemu se razlikuje od današnjih snaga. Stara škola YouTubea nije imala preveliku konkurenciju, a i bila je originalnija, što ne čudi kad imate na umu da danas svaki drugi tinejdžer sanja kako će živjeti od te platforme i vojske fanova. Pritom naravno nema sadržaj koji bi podržao te težnje, ali to je sad već neka posve druga priča.

Klinci se natječu tko će izvesti i snimiti nešto luđe, provokativnije, opasnije, a briga o drugima ili zakonu u tom ih smislu ne dira previše. Uostalom, učili su od generacije starijih YouTubera poput kanala DaddyOFive, YouTube roditelja koji su prije nekoliko godina izgubili skrbništvo nad djecom jer su ‘šaljive’ video uratke temeljili na trolanju djece i poigravanju s njihovim emocijama. A prankovi su često inspirirani upravo tim modelom – kod nekoga proizvesti uzbuđenje lažnom vijesti, proizvesti neku emociju koje će zatim skršiti brutalnim otkrivenjem kako je sve fake. Špranca koja nikome ne bi trebala biti smiješna niti vrijedna klikova, ali među nezrelom, premladom publikom upravo takav content gori.

S jedne strane humor današnjeg doba hrva se s problemom ponekad zaista suvišne političke korektnosti, a s druge strane postavlja se iznad postojećih zakona i razine dobrog ukusa. Kad bismo nekako mogli ‘poravnati’ ove dvije krajnosti, kao npr. kad nam jedan žniranac postane duži 10 cm od onog drugog, došli bismo do neke optimalne, zdrave razine zaje*ancije.

Naslovna fotka: Mouaad Jaaidi / Shutterstock.com