Report

a znaš da znaš

Banner300


Ono smo što gledamo: Rezultati ovih istraživanja kauč navika dosta su znakoviti

Piše , Objavljeno

Nekad smo se kao mlađi okupljali po istim ili sličnim glazbenim ukusima, a zanimljiva su i istraživanja drugih medijskih sadržaja, koja procjenjuju ljudske osobine i povezuju zabavne fun factse na temelju onoga što zavaljeni pasionirano pratimo. Je li moguće brijati na Mr. Robota ili Silicon Valley i istovremeno ne biti zainteresiran za računalnu tehnologiju, gadgete i programiranje? Obožavati true crime i ne biti sociopat? Ok, ovo drugo ćemo odmah demantirati. Istraživanja pokazuju da su u pravilu ljubitelji tog žanra samo znatiželjni po prirodi, tzv. problem solveri te da ustvari imaju poprilično izražen moralni kompas. Mnoge predrasude zaista su samo predrasude, no neke se paralele itekako mogu povući, tvrdi struka.

via GIPHY

Viacomova studija pokazala je da ljubitelji SF žanra u značajnom većem postotku od ‘normalne publike’ smatraju kako su baš oni u središtu pozornosti, a 52% njih više u odnosu na prosjek smatra kako su napredniji i sposobniji od većine svoje konkurencije. Obožavatelji NBC-jevih komedija poput ‘Officea’ ili ‘Parks and Recreation’ češće su otvoreni, preuzimaju rizik u životnim situacijama i znatiželjne su prirode, a Motive Metrics Research tvrdi i kako su češće eko friendly. Ljubitelji nešto drugačijeg formata, na primjer Netflixove hvaljene TV serije ‘The Crown’, koja prati britansku kraljevsku obitelj kroz povijest, najčešće su stariji od 40, bogatiji, a seriju češće gledaju žene nego muškarci. Što je vrlo različito od prosječnog profila korisnika Netflixa.

Ekstroverti su načelno manje u TV serijama, pogotovo u dokumentarnom formatu, pokazuju razna istraživanja. Doduše, u većoj mjeri vole reality formate pa su tako razni streaming servisi isprofilirali publiku Survivora ili Bachelora kao, budimo malo zločesti, basic veseljake ne pretjerano istančanog ukusa. Mlađa publika općenito je manje zainteresirana za kvalitetu medijskog sadržaja, više za brzinu, dostupnost i prvenstveno ih puno više zanimaju zabava i interakcija. Često nas izluđuju i oni koji re-watchaju vječno iste stvari, a ispada da oni samo malo previše briju na self-care te da podsvjesno žele naučiti iz svog ranijeg emocionalnog iskustva.

Najbolje se povezuju ljubitelji komedija, što istraživanja pripisuju tome da je ljudima u pravilu vrlo važno da s partnerom ili prijateljem dijele smisao za humor. Oni koji uživaju u kompetitivnim realityjima poput onih kulinarskih, talent showova ili onih na kojima je cilj izgubiti tjelesnu masu pokazali su se u pravilu kao one osobe koje znaju za svaki živi popust, rasprodaju, kupone i vjerojatno u novčaniku imaju kreditnu karticu svake ozbiljnije banke koja se nudi.

Mad Men Wink GIF - Find & Share on GIPHY

Američka istraživanja uspješno su povezala ljubitelje određenih serija s njihovim političkim preferencijama. Tako Mad Men obožavaju liberali, demokrati Breaking Bad i Dextera, a republikanci Big Bang Theory i definitivno neočekivano Modern Family. Nije iznenađenje pak da se profili ljudi mogu zaključiti i po platformama s kojih gledaju neki sadržaj, a američki Pew Research Center zaključio je i kako čak 87% redovnih korisnika YouTubea voli učenje i ulaganje u sebe. Nadamo se da su to povezali s količinom potrebnih i nepotrebnih tutoriala na toj platformi, a ne s klikovima na ‘Despacito’ i ‘Gangnam Style’.