Report

Nije svo smeće smeće...

Banner300


Oprez kod čišćenja: Starica u smeće bacila iznimno vrijedan prvi model Apple računala

Piše , Objavljeno

Ako smo išta naučili iz svih onih reality showova o aukcijama i zalagaonicama, onda je to pravilo kako nikad ne znaš koliko nešto vrijedi, bez obzira kako loše izgledalo. Zato oprezno s bacanjem “smeća”!

apple 1Kažu kako je Apple I računala bilo izrađeno i prodano 200-tinjak komada, da ih je 1976. godine sve ručno slagao sam Steve Wozniak i da danas postoji svega nekoliko komada koji su još uvijek u funkciji. Naravno, radi se o kolekcionarskim primjercima koji na dražbama dostižu ogromne cifre, a prije dvije godine je takav jedan stroj postigao cijenu od jako finih 671 400 dolara. Zamislite samo da vam tako nešto leži u garaži ili na tavanu, zaboravljeno i zagubljeno, ili još gore, da pronađete takav stroj, zamijenite ga s nekakvim smećem i odnesete u reciklažno dvorište!?

apple 2

Upravo je to napravila nepoznata starica koja je u postrojenje za reciklažu elektronskog otpada CleanBayArea u kalifornijskom Milpitasu donijela hrpu starudije koja joj je ostala nakon smrti muža te uopće nije bila svjesna činjenice kako se među tim antikvitetima nalazi upravo vrlo dobro očuvano Apple I računalo. Kako je starica bila u žurbi i nije htjela ostaviti svoje podatke, suvlasnik CleanBayArea Victor Gichun ne zna kome se treba obratiti i dostaviti ukupno 100 tisuća dolara iliti polovicu love koju je njegova tvrtka dobila prodajmo tog raritetnog uređaja! Da, da… njihov je poslovni model takav da dijele svu lovu od prodaje s onima koji im donesu elektronski otpad (iako se uglavnom radi o donacijama) pa tako žele i neznanoj starici ponuditi njezin dio. Gichun kaže kako bi ju prepoznao da ju ponovno vidi pa ono, ako znate o kome se radi, možda i vi omastite brk!

TAGOVIantikvitet apple I aukcija dražba kolekcionarski primjerak računalo

Komentiraj